Tα έκτα του γενέθλια γιορτάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας, με δύο σημαντικές εκδηλώσεις.
Η βραδιά ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, στο χώρο του Μουσείου.
Αμέσως ακολούθησε συναυλία, με τίτλο «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα», όπου η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και όλοι οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν ένα απάνθισµα του ελληνικού ποιητικού λόγου, μελοποιημένο από τους μεγαλύτερους συνθέτες.
Στην συναυλία παράλληλα με την Μαρία Φαραντούρη, τον Δ. Καταλειφό και Β. Γισδάσκη, συμμετέχουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ |πιάνο David Lynch | σαξόφωνο & φλάουτο Ηρακλής Ζάκκας | μπουζούκι & µαντολίνο Μιχάλης Πορφύρης | βιολοντσέλο Τεό Λαζάρου |κοντραμπάσο.
Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, η Παλόμα Πικάσο, κόρη του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο αλλά και η Μαρία Εμπειρίκου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, εξέφρασε τη χαρά του για τις σημερινές εκδηλώσεις τόσο για την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» αφού όπως εξήγησε «η τέχνη δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανώτερη δομή που μπορεί να κρατά ουσιαστικά τόσο την καταγραφή όσο και το όνειρο της ιστορίας και επομένως με αυτόν τον τρόπο να καταγράφει όλη την γοητεία της τέχνης, μια έκθεσης που έχει να κάνει με στολές του 19ου αιώνα που φορέθηκαν από μοντέλα και ανθρώπους του σήμερα. Το σήμερα μαζί με το χθες, να προσδιορίζει αύριο το μέλλον».
Ο κ. Σταμπολίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την δεύτερη εκδήλωση αφού η Μαρία Φαραντούρη με τον Δημήτρη Καταλειφό, θα τραγουδήσουν και θα απαγγείλουν την ποίηση μεγάλων ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος κλπ. «Μια πανδαισία ηχητική διότι τι άλλο είναι η μουσική από ουράνια σώματα τα οποία μπορούν μέσα από το ηχητικό της φωνής, μεγάλων καλλιτεχνών όπως η Μαρία Φαραντούρη. Να μας δώσουν την ποιότητα και το ηχόχρωμα της ψυχής τους όταν πραγματικά ερμηνεύουν το λόγο μεγάλων ποιητών».
Κλείνοντας, ο κ. Σταμπολίδης σημείωσε πως η πανδημία, οι κρίσεις και ο πόλεμος έχουν αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την πραγματική ουσία των πραγμάτων. «Αυτό δεν είναι άλλο από την ειρήνη. Πρέπει να έχουν γαλήνη, έχουμε την ψυχή μας και το Ένδυμα Ψυχής, είναι μια έκθεση που αφορά την ειρήνευση των ψυχών μας, μετά από δύο χρόνια αλλεπάλληλων δυσκολιών, πραγματικά ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη δημιουργία, τη μουσική, να αποδώσει όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Αυτά είναι οι αλήθειες του πολιτισμού που είναι πραγματικά συγκλονιστικά».