Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις εκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές».
Ερωτηθείς για το εάν η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα διαρκέσει χρονικά, ανέφερε ότι ελπίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι παρών, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα».
Ερωτηθείς για το ερωτηματολόγιο και εάν εστάλη ορθώς, ανέφερε: «Όχι, αλλά αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό. Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές».
«Το αδιαμεσολάβητο δεν σημαίνει “κάνω ό,τι θέλω”»
Κριτική άσκησε και στον όρο αδιαμεσολάβητο, που χρησιμοποιεί ο κ. Κασσελάκης. «Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει “κάνω ό,τι θέλω”», είπε, ενώ σημείωσε ότι μετά και την διάσπαση των βουλευτών που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του προέδρου.
«Υπήρξε διάθεση στήριξης της νέας πορείας και μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση» επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει λύση, κάτι που θέλουν και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. «Εγώ στήριξα τον Κασσελάκη μέχρι την εκλογή του, δεν ήμουν ποτέ μέρος ηγετικής ομάδας. Μετά, τον στήριξα, όπως οφείλαμε όλοι», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να φύγει, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις Ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς εγώ αποφασίζω, όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς, ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις Ευρωεκλογές», λέγοντας ότι μετά θα υπάρξει εκ νέου διάλογος. «Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα», είπε.
«Δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός, η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, δεν επιβάλλεται»
Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε και τις ενστάσεις του για το ερωτηματολόγιο, που πυροδότησε τη σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων ημερών. «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. “Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;”. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα», είπε.
Όπως διευκρίνισε πάντως, «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κος Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν το σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται.
«Αν έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μην χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία»
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν εξασφαλιστεί και έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία. Το καλό αποτέλεσμα το μίνιμουμ είναι η δεύτερη θέση», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ηγεσία μέχρι τις ευρωεκλογές.
«Όχι, θα πρέπει να υπάρξει ένας πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις Ευρωεκλογές, αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιστρέψει, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας»
Στα άκρα η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Ήδη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε θέση μάχης, λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, στις 18:00 το απόγευμα, όταν και έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να παραβρεθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα έχει επιστρέψει από το Λονδίνο.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φανεί αν η κρίση που ξέσπασε με αφορμή του ερωτηματολόγιο προς τα μέλη, θα επιδεινωθεί ή αν θα υπάρξει μια ανακωχή, έστω και πρόσκαιρη, παραπέμποντας το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη. Με βάση τις δηλώσεις, ωστόσο, των μελών, δεν προκύπτει ότι τα μέλη του οργάνου θα προσέλθουν με κοινή θέση.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το ερωτηματολόγιο του κ. Κασσελάκη προς τα μέλη, με «ταυτοτικά» όπως χαρακτηρίστηκαν, ερωτήματα για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα αρχηγικό και προσωποπαγές.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σε δραματικό κλίμα, ενώ διήρκησε πάνω από έξι ώρες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, που διαβλέπουν την προοπτική να βρεθούν λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο «σε άλλο κόμμα, με άλλη πολιτική πλατφόρμα». Το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση του κ. Κασσελάκη να μην εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης -ο ίδιος βρισκόταν στο Λονδίνο- αλλά μέσω επιστολής, που σε έντονους τόνους επέκρινε τα κορυφαία στελέχη τα οποία κάλεσε να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες».
Ζαχαριάδης: Δεν εκλέξαμε μονάρχη, αλλά πρόεδρο
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δη τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, παίρνουν θέση, ενόψει και της συνεδρίασης του οργάνου.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, έθεσε ζήτημα πολιτικής πορείας, προσανατολισμού και συντεταγμένης ανάκαμψης, με τέλος της εσωστρέφειας. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέγαμε μονάρχη.
«Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αγνοεί τα κομματικά όργανα.
Θεοχαρόπουλος: Δεν τέθηκε ζήτημα πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη
Τη διαφωνία του για την κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνέδριο εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχάριστη.
«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά.
Όσο αφορά στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στην παραμονή του στη θέση αυτήν, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι, «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο» και χαρακτήρισε «λάθος» τον τρόπο που άνοιξε αυτή η συζήτηση κι αυτό που ήταν δεύτερο λάθος ήταν η επιστολή προς όλα τα μέλη της ΠΓ, που πάει σε μία κατεύθυνση επίθεσης δύναμης».
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του για τον κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα». Ωστόσο σημείωσε ότι «το διαζύγιο δεν δίνει πάντα τη λύση».
Ραγκούσης: Αβάσιμη η επιστολή Κασσελάκη
Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, που διαφώνησε με την επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη προς τα μέλη της ΠΓ.
«Δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στην κυρία Γεροβασίλη αλλά συνολικά στα μέλη της ΠΓ. Εμείς οι 17 που ζητήσαμε τη συνεδρίαση του οργάνου δεν είχαμε συγκεκριμένη ατζέντα».
«Ήταν εντελώς λάθος και αβάσιμη η επιστολή του κ. Κασσελάκη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγορεί για κάτι που δεν υφίσταται. «Αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη «να πάρει ως ηγέτης του κόμματος τις απαραίτητες πρωτοβουλίες να επανέλθει η ηρεμία και η νηφαλιότητα στα οργανα, να πάμε στο συνέδριο εξωστρέφειας και να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα»
Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «καλώς έγινε αλλά να δώσουμε τα αποτελεσματα στη δημοσιότητα». «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις βάλει μπροστά ένα συνέδριο που είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία για τα μέλη, είναι η Θεία Λειτουργία για τα μέλη, όταν έχει τελειώσει ο προσυνεδριακός διάλογος, τα θέματα αυτά έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα. Όταν βάζει ο πρόεδρος τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι τον απασχολούν. Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει. Δεν θέλω κανείς να είναι απαισιόδοξος. Η έννοια μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιος και όχι να τον καταστρέψουμε»
Πέτρος Παππάς: Αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη
Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπάρξει εκτόνωση, ενώ χαρακτήρισε αυτοκτονική μία πρόταση μομφής κατά του προέδρου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ, το ερωτηματολόγιο αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.