Ασθενής με μεταπνευμονοϊό νοσηλεύθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πριν από λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2024, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ Γιώργος Σουρβίνος.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανιχνεύθηκε και τον Οκτώβριο στο ΠΑΓΝΗ, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα παραπάνω περιστατικά δεν συνδεόταν με ταξίδι ή επαφή με άτομο που είχε επισκεφθεί την Κίνα, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη.
«Στο Εργαστήριο Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ ο ιός αυτός είναι ανιχνεύσιμος. Τελευταίο παράδειγμα από τα αρχεία μας, ανιχνεύθηκε μέσα στον Δεκέμβριο σε μια ασθενή που νοσηλεύτηκε και πήρε το εξιτήριό της κανονικά. Δεν είναι είδηση η λοίμωξη από μεταπνευμονοϊό. Η είδηση – αν προκύψει – είναι το τι στέλεχος, αν είναι διαφορετικό στέλεχος, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Αν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας».
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι δεν πρόκειται για έναν καινούριο ιό, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν το στέλεχος είναι πιο επιθετικό και τι μετάλλαξη έχει υποστεί.
«Το καλό είναι ότι αυτός ο ιός, έτσι όπως τον ξέραμε ποτέ δεν έχει δώσει πανδημία, δεν θεωρείται πανδημικός. Η μόνη ανησυχία είναι μήπως έχει προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος, άλλη παραλλαγή του μεταπνευμονοϊού, η οποία έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τη μεταδοτικότητα η την παθογονικότητα του στελέχους αυτού. Αν γίνει κατορθωτό να αναλυθούν γονιδιωματικά τα δείγματα των ασθενών που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη ίσως από εκεί θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμα του κινεζικης προέλευσης μεταπνευμονοϊού για να δούμε αν υπάρχουν κάποιες έστω διαφοροποιήσεις. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο και δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στην χώρα μας», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος
Όπως ανέφερε ο κ. Σουρβίνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 η Κίνα δεν έχει ενημερώσει και δεν έχει δώσει πληροφορίες για τον μεταπνευμονοϊό και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα ούτε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ούτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
«Δεν υπάρχει καμία νεότερη επίσημη πληροφορία από τις Κινεζικές Αρχές και αυτό είναι μέχρι στιγμής το θολό σημείο σε αυτή την ιστορία. Είναι στην κουλτούρα αυτών των λαών να είναι μυστικοπαθείς θα έλεγε κανείς σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την πληροφόρηση της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι κάτι σοβαρότατο κρύβεται», τόνισε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν ανιχνεύεται με τεστ γρίπης ή κορωνοϊού, αλλά απαιτείται μοριακός έλεγχος.
Η Κρήτη και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο διαθέτουν ήδη τα τεστ για την ανίχνευση του μεταπνευμονοϊού.
Ακούστε όσα είπε ο κ. Γιώργος Σουρβίνος στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1:
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμοϊό (hMPV) από την Κίνα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα.
Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος).
Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
- Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.