H χώρα μας ευθυγραμμίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά δεδομένα έκδοσης επίσημων εγγράφων αλλά και με τα όσα θέτουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως είναι και ο διεθνής οργανισμός πολιτικής αεροπορίας (ICAO) που καθορίζει τους όρους έκδοσης και χρήσης των ταξιδιωτικών εγγράφων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, δικαστικός γραφολόγος και ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA.
Σε ισχύ μόνο η ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα από τον Αύγουστο του 2026
Όλα αυτά έχουν έρθει ξανά, εντονότερα στο προσκήνιο και τον δημόσιο διάλογο μετά και την κυβερνητική απόφαση αλλά και το σχετικό ΦΕΚ που υπαγορεύει ότι από 25 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν ταυτότητα αποκλειστικά και μόνο σε ψηφιακή μορφή πλέον, καθότι από τον Αύγουστο του 2026 θα είναι σε ισχύ πια το νέο δελτίο.
Η “ανησυχία” των πολιτών
Η ελλιπής και έγκαιρη ενημέρωση από την μεριά του υπεύθυνου/αρμόδιου υπουργείου προστασίας του πολίτη αναφορικά με το “καθεστώς” των νέων ταυτοτήτων και το τι πραγματικά ισχύει δίνει έδαφος σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου, στην αναστάτωση των πολιτών που έχει προκληθεί περί προσωπικών δεδομένων τους. όπως ο ίδιος τονίζει, μέσω των νέων τεχνολογιών και ιδίως κατά την καθημερινή χρήση των κοινωνικών δικτύων / social media που όλοι πλέον κάνουμε, είμαστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους που οι περισσότεροι μάλιστα αγνοούν σε σχέση με το νέο ψηφιακό δελτίο ταυτότητας.
Οι “νέες” τεχνολογίες: “μηχανικως αναγνωσιμη ζωνη” και rfid”
“Καθόλου/διόλου νέες/καινούργιες οι τεχνολογίες mrz και rfid” επισημαίνει ο πρώην αντιστράτηγος καθώς τη δεκαετία του ’60 το rfid eixε eφαρμοστει στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ εφαρμόζεται και στα καταστήματα λιανεμπορίου που σε καθημερνά βάση οι πολίτες επισκέπτονται.
Το “νέο” σημαντικό στοιχείο που θα αναγράφεται στις νεες ταυτοτητες
Η ημερομηνία έκδοσης και η ημερομηνία λήξης είναι μια “λεπτομέρεια” που θα αναγράφεται πλέον στα νέα ψηφιακά αστυνομικά έντυπα, πράγμα που ισχύει για όλα τα ταξιδιωτικά ευρωπαϊκά έγγραφα αλλά όχι για τα αστυνομικά δελτία που προς ώρας όλοι διαθέτουμε στην Ελλάδα.
Το περιβόητο «τσιπάκι» στις νεες ταυτότητες
“Δεν προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, πρόθεση και πρακτική γεωεντοπισμού όπως κάποιοι ισχυρίζονται”, αποσαφηνίζει με κάθετο τόνο ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Κοινώς, δεν τίθεται θέμα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες που η νέα ψηφιακή ταυτότητα είναι δομημένη για παρακολούθηση του κατόχου του.