Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»: «Βόμβα» η καραντίνα στη Μόρια, γυρνά μπούμερανγκ

Πρέπει να διαβάσετε

Εξαιρετικά επικίνδυνη και ιδιαίτερα επιζήμια χαρακτηρίζει την καραντίνα που επιβλήθηκε για 14 μέρες στη Μόρια, μετά τον εντοπισμό του πρώτου θετικού κρούσματος την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και στη «ζούγκλα» από σκηνές και παραπήγματα στους ελαιώνες γύρω από αυτό, η γενική διευθύντρια της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.

Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, εφόσον δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί ότι στον καταυλισμό μπορούν να τηρηθούν τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας και δε γίνεται η απομόνωση των ευπαθών ομάδων, με την καραντίνα μπορεί ευκολότερα να διαδοθεί ο ιός με δραματικές συνέπειες κυρίως για τα ευάλωτα άτομα.

Να σημειωθεί ότι κατά την κ. Ψαρρά, σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας υπάρχουν τουλάχιστον 200 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι έγκυες και μικρά παιδιά που δεν έχουν εξεταστεί. Το χειρότερο όλων είναι ότι περίπου 13.000 άτομα διαμένουν σε ένα χώρο για περίπου 3.000 άτομα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις, το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοϊού.

«Οποιαδήποτε δράση δημόσιας υγείας πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των βασικών μέτρων, όπως το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων, την απομόνωση των ευάλωτων ομάδων, τη διενέργεια τεστ και τη στοχευμένη ιχνηλάτηση. Αυτά δε γίνονται στη Μόρια. Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κάποια τεστ, ωστόσο, αυτό είναι το ελάχιστο για 13.000 άτομα που αναγκάζονται να διαμείνουν σε χώρο για 3.000 ανθρώπους. Η καραντίνα που επιβλήθηκε στη Μόρια είναι ιδιαίτερα επιζήμια και εξαιρετικά επικίνδυνη. Δε λες κλειδώνω την πόρτα και πετάω το κλειδί. Όταν κλείνεις ένα χώρο, πρέπει να έχεις πλάνο. Δεν αρκεί η εφαρμογή μέτρων αστυνομικού πλάνου, χρειάζεται συγκεκριμένο υγειονομικό πλάνο. Στοχευμένη ιχνηλάτηση, τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και απομόνωση των δυνητικών ασθενών», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Ψαρρά.

Ελλιπής η πρόσβαση σε νερό

Κατά τη γενική διευθύντρια της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σε μία περίοδο που η χρήση του νερού για πλύσιμο των χεριών είναι επιτακτική και λόγω της πανδημίας η κατανάλωσή του είναι διπλάσια ή και πολλαπλάσια, χιλιάδες άτομα στη Μόρια έχουν ελλιπέστατη πρόσβαση σε νερό.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι πολλές δεκάδες άτομα καθημερινά χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες, κάνουν μπάνιο στον ίδιο χώρο και παίρνουν νερό από την ίδια βρύση.

«Δυστυχώς, έχει μειωθεί στο ελάχιστο και η παροχή της ιατρικής βοήθειας. Ουσιαστικά η μοναδική δομή υγείας είναι η δική μας, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από το ΚΥΤ. Και το σύστημα υγείας της Λέσβου είναι πολύ επιβαρυμένο», σημειώνει η κ, Ψαρρά.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα