Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γιατροί χωρίς σύνορα στη Συρία: «Στον πόλεμο, την Covid-19 και τη χολέρα, ήρθε να προστεθεί ο φονικός σεισμός!»

Πρέπει να διαβάσετε

Εφιάλτης δίχως τέλος είναι η ζωή των πολιτών στη βορειοδυτική Συρία όπου στα 12 χρόνια πολέμου, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός, από τον περασμένο Νοέμβριο η χολέρα κι εσχάτως ο ισχυρός φονικός σεισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός στις σεισμόπληκτες επαρχίες του Αφρίν και του Αλέπο είναι περίπου 4 εκατομμύρια, εκ των οποίων περισσότερα 2,8 εκατομμύρια ζούσαν και πριν από το σεισμό σε καταυλισμούς, μακριά από τις εστίες τους. Ενώ τα κατοικημένα κτίρια στα αστικά κέντρα, ήταν ήδη επιβαρυμένα από τον πόλεμο. Η περιοχή δεν ελέγχεται από τις κρατικές δυνάμεις.

Ο Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Γιώργος Καραπανάγος, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, σημείωσε πως υπάρχει ένας μόνο συνοριακός σταθμός μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, απ’όπου είναι δύσκολο να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέχρι στιγμής καταφέρνουν να ανεφοδιαστούν, λόγω της προϋπάρχουσας παρουσίας τους στην περιοχή. «Θέλουμε να στέλνουμε εξειδικευμένη βοήθεια, από τα φάρμακα για την περίθαλψη των τραυματιών, μέχρι χαπάκια χλωρίωσης νερού. Ελπίζουμε να μην παρεμποδίσουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Προς το παρόν καταφέρνουμε και περνάμε μέσα υλικό χωρίς πρόβλημα. Έχει πολλή μεγάλη σημασία ότι τόσο η ελληνική κοινωνία αλλά και η διεθνής, ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή να μας παίρνουν τηλέφωνο και να ρωτούν πως μπορούν να βοηθήσουν.»

Το πρώτο μέλημα είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, διότι όπως τόνισε ο κ. Καραπανάγος, οι ασθένειες είναι ο μεγαλύτερος φόβος που ακολουθεί των καταστροφικών σεισμών. «Χωρίς την προβλεπόμενη υγιεινή, διαμορφώνονται οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση τοπικών επιδημιών διαρροϊκών ασθενειών». Αν και οι διαρροϊκές ασθένειες, όπως ειδικά η χολέρα, είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες, χωρίς να οδηγούν στο θάνατο, υπό συνθήκες κρίσης, το ζητούμενο είναι η επάρκεια σε φάρμακα και το στοίχημα είναι οι αντοχές των υγειονομικών δομών. «Εμείς έχουμε έναν ευρύ αριθμό από ασθένειες κι από σενάρια υγειονομικά κι ανθρωπιστικά και φροντίζουμε να έχουμε απόθεμα σε σχετικά φάρμακα. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διανομή των φαρμάκων παρά στο να τα βρούμε.» κατέληξε ο κ. Καραπανάγος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα