Με ταχείς ρυθμούς κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, για παιδιά 5 – 11 ετών.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και παιδίατρος Μανώλης Γαλανάκης επιβεβαίωσε τα παραπάνω ενώ επεσήμανε πως οι εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιούνται μόνο στο ΠΑΓΝΗ αλλά και στο Βενιζέλειο και σε πολλά ακόμη σημεία του νησιού.
Ο κ. Γαλανάκης διευκρίνισε πως τα παιδιά νοσούν ήπια αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. «Συνήθως τα εμβόλια δεν είναι για σοβαρά νοσήματα που κάνουμε στα παιδιά όμως δεν είναι αμελητέα λοίμωξη. Απασχολεί τα παιδιά ο κορωνοϊός, αφήνει κάποια μακροχρόνια κατάλοιπα και υπάρχουν παιδιά υψηλού κινδύνου που έχουν σπίτι ευάλωτους ανθρώπους και ηλικιωμένους. Τα παιδιά δε νοσούν πολύ αλλά επειδή είναι κοινωνικά, μεταδίδουν τη λοίμωξη. Λίγο η δική τους υγεία, λίγο οι ευάλωτες ομάδες, καλύτερα να είναι άνοσα όσο γίνεται. Δεν είναι αμελητέα η λοίμωξη ξαναλέω, γι’ αυτό καταλήγουμε και μετά από πολύ σκέψη ότι τα παιδιά τα εμβολιάζουμε».
Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «δεν εμβολιάζονται τα παιδιά για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες». «Δεν εμβολιάζουμε ποτέ κάποιον για το χατήρι κάποιου άλλου, βέβαια αν τα παιδιά είναι εμβολιασμένα, οι παππούδες θα κολλήσουν λιγότερο. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος να εμβολιάζουμε ένα πληθυσμό. Το κάνουμε για το χατήρι της δικής τους υγείας. Τα παιδιά εμβολιάζονται για τα παιδιά. Σαφώς μερικές χώρες εμβολιάζουν όλα τα παιδιά, άλλες χώρες μόνο τα παιδιά υψηλού κινδύνου που έχουν σπίτι τους ευάλωτους όμως τα εμβόλια γίνονται για τη δική τους υγεία και όχι για το κοινωνικό σύνολο».
Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη, τα παιδιά θα εμβολιάζονται με δύο δόσεις ωστόσο η μία δόση θα είναι περίπου το 1/3 των δόσεων που λαμβάνουν οι ενήλικες. «Τρίτη δόση δεν έχουν πει ούτε για τους εφήβους, μιλάμε για ενήλικες μόνο. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να πάρουν και τα παιδιά, για την ώρα μιλάμε για βασικό εμβολιασμό με δύο δόσεις».
Μάλιστα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν αντενδείξεις για παιδιά που έχουν αλλεργίες αντιθέτως προχωρούν κανονικά στον εμβολιασμό τους εφόσον έχουν συμβουλευτεί κάποιο ειδικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που εντοπίστηκαν σε εφήβους μετά τη β’ δόση και κυρίως σε αγόρια, λέγοντας πως καταγράφονται και παρατηρούνται το κάθε ένα ξεχωριστά. «Στα μικρά παιδιά τώρα μπαίνουμε στο χορό των εμβολιασμένων. Η Αμερική έχει εμβολιάσει εκατομμύρια παιδιά και δεν έχουμε δει παρενέργειες, αν δούμε εδώ είμαστε και θα το πούμε πάλι με την ειλικρίνεια των υγειονομικών. Για την ώρα δεν υπάρχουν παρενέργειες στα παιδιά».
Ο κ. Γαλανάκης επεσήμανε πως όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, η νόσος είναι πιο ήπια ωστόσο δεν παύει να απασχολεί τα μικρά παιδιά. «Εμείς όταν νοσηλεύουμε παιδιά, τα περισσότερα είναι βρέφη, και αυτά αρρωσταίνουν όπως τα μεγάλα παιδιά. Κάθε χώρα έχει τη δική της εκτίμηση και δεδομένα. Για την ώρα τα εμβόλια είναι ασφαλή και το κάνουν γενικώς. Δεν έχουμε δει παρενέργειες ήδη έχουν κάνει εκατομμύρια παιδιά το εμβόλιο. Είμαστε μπροστά στα εμβόλια, αλλά έχουν προηγηθεί άλλες χώρες και έχουμε την εμπειρία τους».
Παράλληλα, έδωσε τέλος σε όλες τις φωνές που λένε ότι τα εμβόλια «αλλάζουν το DNA» λέγοντας πως κάθε χρόνο υπάρχει ένα νέο εμβόλιο και οι… ίδιες ενστάσεις. «Δεν θα δούμε τέτοιες αλλαγές και το εμβόλιο μολονότι έγινε γρήγορα με τη νέα τεχνολογία, είναι μαζί μας πολλούς μήνες. Το ξέρουμε καλά δεν είμαστε πια βιαστικοί, το ξέρουμε. Για παιδιά που έχουν γίνει τώρα μελέτες αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την έγκριση εκατομμυρίων παιδιών. Αυτά που ακούγονται ότι είναι καλύτερο να νοσήσουν παρά να εμβολιαστούν είναι παλιό επιχείρημα. Συνήθως δεν στέκει. Η αφετηρία αυτή, γενικά δεν είναι έξυπνη διότι η νόσηση κάνει καλή ανοσία αλλά κάνει και πιο σοβαρή νόσο».
Συνέστησε δε, στα παιδιά που νόσησαν επίσης να εμβολιαστούν καθώς η νόσος δεν δίνει πλήρως ανοσία και επειδή υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, είναι καλό να προβούν στον εμβολιασμό τους. Επίσης, σημείωσε πως στο ΠΑΓΝΗ δεν νοσηλεύονται πολλά παιδιά ωστόσο γενικά στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετά παιδιά που νοσούν.
«Τα εμβόλια θα γίνονται στα νοσοκομεία σε αρχική φάση, δε νομίζω να έχουμε δυσκολίες. Τα παιδιά χρειάζονται πολύ προσοχή, δεν μας απασχολεί μόνο η πανδημία» σημείωσε ο κ. Γαλανάκης κλείνοντας.