Συμφώνησαν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά εν τέλει αποφάσισαν να απέχουν από τα καθηκόντά τους οι συμβολαιογράφοι για 8 ημέρες. Σύγχυση έχει προκαλέσει η ενεργοποίηση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων σε συγκεκριμένα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με τον Υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη να κάνει λόγο για προφορική συμφωνία με τους συμβολαιογράφους και για αδικαιολόγητη φοβία και τους συμβολαιογράφους από την άλλη να σημειώνουν πως εν μέρει συμφωνούν στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας, αλλά με έναν σημαντικό κι αδιαπραγμάτευτο αστερίσκο.
“Εμείς από την αρχή κι εγώ προσωπικά, όποτε μιλάμε για τη μεταρρύθμιση στα ακίνητα, λέμε ότι οι συμβολαιογράφοι είναι οι εγγυητές της αξιόπιστης διαδικασίας. Δε θέλει κανείς να τους καταργήσει” δήλωσε στην Τηλεόραση του Open ο Υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
“Ψηφιακό αντίγραφο με δική μας ψηφιακή υπογραφή του συμβολαίου θα παράσχουμε μέσα από την εφαρμογή, μαζί με την περίληψη της πράξης μας. Σ’αυτό δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Όμως, στην προκήρυξη που είναι σε εξέλιξη, γίνεται λόγος για ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο υπογράφεται ψηφιακά τόσο από το συμβολαιογράφο, όσο και από τους συμβαλλόμενους. Αυτό δεν παραπέμπει σε αυτοπρόσωπη παρουσία. Το συμβόλαιο πρέπει να έχει τρία εχέγγυα: την ταυτοπροσωπία, την ελεύθερη βούληση και τη δικαιοπρακτική ικανότητα. Αυτά τα τρία δεν μπορούν να διασφαλιστούν με ψηφιακή υπογραφή, κατόπιν σύνδεσης σε πλατφόρμα με κωδικούς και username. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρση από την προκήρυξη του κομματιού που μιλάει για ψηφιακό συμβόλαιο. Ή εν πάσει περιπτώσει να δούμε με ποιο τρόπο θα δοθούν εγγυήσεις ότι αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει με τον τρόπο που προβλέπεται μέσα σε αυτήν” εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA η αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, Νίκη Γούναρη.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζει πως με το ψηφιακό συμβόλαιο η μεταγραφή στα κτηματολογικά γραφεία θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα, αντί σε 8-10 μήνες που απαιτούνται σήμερα. Ωστόσο, η κ. Γούναρη τόνισε πως ο σκοπός της επιτάχυνσης της συναλλαγής με τα Κτηματολογικά Γραφεία, θα επιτευχθεί μόνο όταν περιοριστούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το στάδιο της προδικασίας και συνάμα στελεχωθούν τα κτηματολογικά γραφεία.
Ο ψηφιακός φάκελος αφορά τις νέες πράξεις που θα γίνονται από την αρχή του 2024 για ακίνητα τα οποία υπαγονται σε συγκεκριμένα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται αυτά της Κρήτης.
“Σιγά σιγά όλα τα κτηματολογικά γραφεία θα ενταχθούν στον ίδιο φορέα, ωστόσο στην παρούσα φάση η αλλαγή που προωθείται αφορά περιορισμένο αριθμό. Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες ακαταχώρητα συμβόλαια. Περιμένουμε 8-9 μήνες για να πάρουμε πιστοποιητικό μεταγραφής. Κι αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση, διότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ώστε να ελέγχεται άμεσα το συμβόλαιο” πρόσθεσε η κ. Γούναρη.
Η αποχή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε έχει οριστεί νέα γενική συνέλευση για επανεκτίμηση των εξελίξεων. Στα αιτήματα των συμβολαιογράφων, επίσης περιλαμβάνονται ο περιορισμός του ρόλου τους έως την ανάρτηση του συμβολαίου με την περίληψή του κι η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο στάδιο της προδικασίας.