Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορωνοϊό και αν νοσήσουν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερά Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η ΧΑΠ, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ το 10% των Ελλήνων πάσχουν από αυτήν, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο δεν είναι διαγνωσμένος ασθενής.
«Δεν υπάρχει τσιγαρόβηχας. Όποιος καπνιστής βήχει, πρέπει να επισκεφθεί πνεμονολόγο. Οι ασθενείς με ΧΑΠ, και φυσικά όσοι καπνίζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν με κορωνοϊό, παρουσιάζοντας μάλιστα και βαριά νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, αυξάνεται ο αριθμός των υποδοχέων, άρα ο ιός έχει περισσότερες επιλογές εισόδου στον οργανισμό. Είναι ευκαιρία τώρα με την πανδημία, να μειώσουμε το κάπνισμα και να ζήσουμε σε έναν υγιή κόσμο», ανέφερε.