Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
26.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γιατί η Κρήτη έχει μικρότερη θνησιμότητα – Τι απαντά στο CRETA ο Ν. Τζανάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Την εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 250.000 στη χώρα, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, δεν είναι 140 χιλ. αλλά είναι πάνω από 250 χιλ. «Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τα νούμερα, έχει μεθοδολογικές αδυναμίες. Τουλάχιστον, από τις δικές μας αναλύσεις τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 140 χιλ. Όσον αφορά τα παιδιά, είναι αυτή τη στιγμή ένας επιταχυντής διάδοσης, έχουν υψηλό ποσοστό δυναμικό, κοινωνικών επαφών σε πολλά επίπεδα και συμβάλλουν πολύ στην ενδοοικογενειακή διασπορά. Η ελληνική οικογένεια είναι από τις λίγες στον κόσμο, που συγχρωτίζει στη δομή της τρεις διαφορετικές γενιές. Τα παιδιά, τους γονείς και τους ηλικιωμένους. Η ενδοοικογενειακή διασπορά λαμβάνει σοβαρή σημασία, εξαιτίας της μετάδοσης από τους νεαρούς και τους ενήλικες στους υπερήλικες. Από εκεί προκαλούνται τα προβλήματα στις οικογένειες. Δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, να τις θωρακίσουμε. Επομένως όλοι οι ενήλικες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, αν δεν είναι θα έχουμε αυτές τις συνέπειες».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, η μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να «αποχαιρετά» τους πολίτες, όμως τα απόνερα της υπάρχουν ακόμη. «Σε ένα μεγάλο ποσοστό υπάρχει η Δέλτα και ένα μικρότερο ποσοστό άρχισε να συμβάλει στην θνησιμότητα και είναι η Όμικρον. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι άνθρωποι ενώ είναι ελάχιστοι ή σπάνιοι οι θάνατοι από κάποιον που έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να μας διασφαλίσει είναι οι θάνατοι. Στην Κρήτη έχουμε 2,5 – 3 φορές μικρότερη θνησιμότητα, γεγονός που το αποδίδω στο ότι η Κρήτη είναι από τις καλύτερες περιφέρειες, σε εμβολιαστική κάλυψη άνω των 60 ετών».

Πρόσθεσε δε, πως η Κρήτη έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο επί 2 μήνες τώρα, ωστόσο οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία «άντεξαν». «Είχαμε αύξηση αλλά δεν είδαμε τον αριθμό των θανάτων ανά 100 χιλ. που είχε η υπόλοιπη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η Δέλτα είναι σε λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων στην Κρήτη και αυτό συμβαίνει και σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε Όμικρον. Έχουμε μερικά στοιχεία που μας λένε ότι υπάρχει η Όμικρον 2 στην κοινότητα, μη σας ξεγελάνε τα λίγα κρούσματα. Σίγουρα είναι περισσότερα και θα δούμε αν καταφέρει να επικρατήσει. Γιατί τα δεδομένα είναι αντιφατικά. Σε κάποιες χώρες έχει σχεδόν επικρατήσει και σε άλλες ήταν λιγότερο».

Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως στην Ιατρική Σχολή και στο εργαστήριο Ιολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να διαχωριστεί ποιο κρούσμα αφορά σε Όμικρον αλλά όχι ποιο είναι Όμικρον 2. «Η διαφοροποίηση δεν είναι εύκολη, στήνεται η μεθοδολογία για να το κάνουμε όμως. Τα ύποπτα δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, στέλνονται για πλήρη γονιδιωματική ανάλυση στην Αθήνα, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα».

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στις χώρες του εξωτερικού, όπως η Δανία λέγοντας πως έχουν ένα εξαιρετικό κράτος πρόνοιας, εξαιρετική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και είναι σχεδόν 100% εμβολιασμένοι. «Αυτές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, είναι αυτές οι χώρες που πρώτες θα βγουν από τον κλοιό, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν έχουμε ούτε την ίδια οργάνωση ως κράτος, γιατί αυτό απαιτεί πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο οργάνωσης και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Δεύτερον και στον εμβολιασμό που μπορούσαμε να ανταποκριθούμε και δεν το κάναμε. Θα περάσουμε από μια σκληρή πραγματικότητα που σημαίνει ότι ο ιός θα εμβολιάσει τους ανεμβολίαστους».

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε πως έχουν αναπροσαρμοστεί τα μοντέλα προς τη θνησιμότητα. «Ελπίζαμε ότι αυτή τη βδομάδα θα είχαμε μια μέση τιμή 90 θανάτους και έχουμε πάνω από 100, ίσως φτάσουμε και 112. Αυτή είναι κάτι που δείχνει τα πράγματα να είναι σοβαρά αν πηγαίνουμε έτσι. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα, όλο το Φεβρουάριο να ζήσουμε άλλους 2.500 θανάτους, όπως τον Ιανουάριο. 2.500 άνθρωποι κατά 90% ανεμβολίαστοι, θα χάσουν τη ζωή τους. Αυτό με θλίβει, με συγκλονίζει σαν άνθρωπο και σαν γιατρό αλλά πρέπει παράλληλα να το πω, για να συγκλονίσω όσους παραμένουν ανεμβολίαστους. Έχω 6-7 ανθρώπους και προσπαθώ να τους αποθεραπεύσω μετά από μια τεράστια περιπέτεια στη ΜΕΘ, που έρχονται σχεδόν οργανικά κατεστραμμένοι και πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Οι οικογένειες τους καταλαβαίνουν τι είναι αυτό».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πάσχα, καλώς εχόντων των πραγμάτων με τον εμβολιασμό και την Όμικρον που αναμένεται να προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο ανοσίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε περίπου κανονικά το Πάσχα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα χρειαστεί και 4η δόση του εμβολίου.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα