Με τραγική αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Γαύδο, η αναγκαιότητα για την δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη (ή ΚΥΤ, Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εφόσον κριθεί προτιμότερο), αναδείχθηκε εκ νέου και ίσως πιο έντονα από ποτέ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι διασώθηκαν του ναυαγίου, φιλοξενήθηκαν και πάλι σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, στο παλιό ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο, μέχρι να μεταφερθούν στην Αθήνα.
Κι ωστόσο, παρά τον σχετικό καταιγισμό πληροφοριών τους προηγούμενoυς μήνες περί ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης, το τελευταίο διάστημα επικρατεί σιγή ιχθύος γύρω από το θέμα.
Είναι πιθανόν αυτό να οφείλεται στην άρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που πάντως ήδη σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από όσο της αναλογεί) να συνδράμει ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι – ουδείς Δήμαρχος αναλαμβάνει μέχρι στιγμής την ευθύνη να τους υποδείξει.
Εντούτοις υπάρχει η πιθανότητα αυτή η καθυστέρηση να συνδέεται και με ένα άλλο θέμα. Πριν από μια εβδομάδα περίπου, στις 9/12, το ΠΑΣΟΚ, δια της Νάντιας Γιαννακοπούλου, έθεσε στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο ερώτημα για την μη – καταβολή του οικονομικού βοηθήματος, το οποίο βάση νόμου οφείλει να δίνει μηνιαίως η κυβέρνηση στους αιτούντες άσυλο.
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό, περίπου 75 ευρώ τον μήνα, σημαντικό όμως για τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει εδώ και πολλούς μήνες – από τον Απρίλιο αναφέρουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή προέχει να αποπληρωθούν ΜΚΟ, δικηγόροι και προμηθευτές. Και μετά οι αιτούντες άσυλο.
Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, στο προσφυγικό, έχει δημιουργήσει σειρά απλήρωτων υποχρεώσεων, παρά τις μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις – στους συνεργαζόμενους δικηγόρους π.χ. οφείλονται χρήματα από το 2023!
Με αφορμή άλλη ερώτηση , από τον Παύλο Χρηστίδη και το ΠΑΣΟΚ και πάλι, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έγινε γνωστό ότι στα τέλη Αυγούστου τα χρέη του Υπουργείου Μετανάστευσης έφταναν στα 65.811.698,71 ευρώ (59 εκατομμύρια εκ των οποίων αντιστοιχούν σε χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. δράσεις και υπηρεσίες) και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 38.178.882,53 ευρώ!
Η εξήγηση της κυβέρνησης για τα παραπάνω είναι ότι φταίνε κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μπλοκάρουν τις χρηματοδοτικές ροές. Ταυτόχρονα, λέγεται πλέον ανοιχτά ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν επαρκεί.
Τα ρεπορτάζ των “Νέων” και της “Καθημερινής” αναφέρουν ότι αν πληρωθούν άμεσα όλες οι συμβατικές οφειλές της κυβέρνησης, τότε τα προβλεπόμενα κονδύλια της Ε.Ε. για την επόμενη διετία θα εξαντληθούν από φέτος.
Προσθέστε σε όλα αυτά ότι ο αριθμός των διαμενόντων σε δομές μεταναστών και αιτούντων ασύλου έχει ξεπεράσει τις 28.000 (ενώ λιγότερο από το 50% έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ώστε να δικαιούται το επίδομα, αλλά δεν το λαμβάνει) με αυξητικές τάσεις , και ίσως αποκτήσετε μια καθαρή εικόνα της εκρηκτικής κατάστασης που υπάρχει στο προσφυγικό και όσον αφορά στις οικονομικές του προεκτάσεις.
Αν λοιπόν η δημιουργία των δομών προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών στην Κρήτη, σκοντάφτει εκεί, στην έλλειψη πόρων δηλαδή, τότε ενδέχεται να καθυστερήσει κι άλλο.
Αν σκοντάφτει στην απροθυμία των τοπικών φορέων και κυρίως της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σύντομα.
Το άμεσο μέλλον θα δείξει.
(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”)