Καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι…μπερδεμένοι με την απόφαση του υπουργείου να βάλει φραγμό στις προσφορές προϊόντων για να περιορίσει τις παραπλανητικές πρακτικές!
«Είναι μια ρύθμιση που πρόκειται να εφαρμοστεί, αλλά έτσι όπως έχει παρουσιαστεί ο νέος κώδικας δεοτολογίας έχει μπερδέματα, περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κ.Μπογδανίδη ο πρόεδρος του συλλόγου logistics Νεκτάριος Κανακαράκης που παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση ακόμη μαστίζει τα νοικοκυριά.
«Ζούμε μια κρίση που επιβαρύνει το κόστος ζωής και δεν βλέπω να επιστρέφουν οι τιμές από εκεί που ξεκίνησαν πριν την πανδημία , τους πολέμους και την κλιματική κρίση. Ειδικά τώρα που ακούμε ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις στην ενέργεια» τόνισε ο κ.Κανακαράκης που πρόσθεσε ότι οι εταιρείες κάνουν προσπάθειες, αλλά το κόστος δεν πέφτει για τον καταναλωτή.
«Να σας πω ότι ήδη τώρα μας είπαν για νέα αύξηση στον καφέ, της τάξης του 15-20% και άλλο 20% στο κακάο» ανέφερε.
Τόνισε ότι όντως χρειαζόταν μια ρύθμιση για να περιορίσει τις όποιες παραπλανητικές πρακτικές αλλά επεσήμανε ότι αυτή που έχει έρθει και βάζει ουσιαστικά τέλος στις προσφορές έχει πολλές λεπτομέρειες.
«Δηλαδή για να βάλεις μια προσφορά 1+1 σου λέει ότι πρέπει να έχεις δίπλα και το προϊόν μόνο του για να δει πραγματικά ο καταναλωτής πόσο κάνει και να συγκρίνει εάν είναι πραγματικά η προσφορά» δήλωσε ο κ.Κανακαράκης.
Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει για την προσφορά ενός προϊόντος για ένα μήνα, αλλά εκεί μπερδεύει το πράγμα με την τιμή αναφοράς.
«Εάν βάλεις για ένα μήνα τιμή προσφοράς σε ένα προϊόν που κάνει 5 ευρώ στα 4 ευρώ τότε μετά στην επόμενη προσφορά πρέπει να αρχίσεις από τα 4 και όχι στην αρχική τιμή Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» τόνισε.
Δηλαδή σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι προσφορές είτε αφορούν ποσοστό έκπτωσης, για παράδειγμα -20%, είτε ποσό, όπως για παράδειγμα 2 ευρώ φθηνότερα, θα υπολογίζονται με βάση την χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος τις τελευταίες 30 ημέρες κι όχι την προτεινόμενη τιμή που ισχύει μέχρι σήμερα.
Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται και τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά, φρέσκα γάλατα, τυριά και γιαούρτια, τα οποία από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών.