Αρκεί η λέξη «βόλτα» για να ενθουσιάσει τον σκύλο σας, ο οποίος τρέχει με χαρά και κουνώντας την ουρά προς την πόρτα περιμένοντας τη στιγμή που θα βγει έξω. Η βόλτα είναι αναζωογονητική, δίνει την ευκαιρία στο σκύλο να έρθει σε επαφή με νέες μυρωδιές, να κοινωνικοποιηθεί, να τρέξει και να εκτονωθεί. Μεγαλύτερη είναι η ικανοποίησή του όταν όλα τα παραπάνω μπορεί να τα απολαύσει χωρίς λουρί, όπου και όταν επιτρέπεται.
Ωστόσο, το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τα σκυλιά που περιφέρονται ελεύθερα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα, πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τους τετράποδους φίλους που φέρουν λουρί.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Urban Ecosystems, σύμφωνα με την οποία ο περίπατος με ελεύθερους σκύλους μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα διαταραχής σε ευαίσθητα περιαστικά ενδιαιτήματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 185 σκυλιά που έφεραν GPS κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους βόλτας σε περιοχές της νοτιοανατολικής Βρετανίας, όπου σπάνια πτηνά δημιουργούν τις φωλιές τους.
Η μέση διάρκεια της βόλτας ήταν περίπου μία ώρα, η απόσταση που διένυσαν ήταν σχεδόν 4 χλμ. και η μέση απόσταση από τον ιδιοκτήτη κατά τη διάρκεια του περιπάτου ήταν στα 20 μέτρα με μεγαλύτερη τα 134 μέτρα. Τα σκυλιά στο συντριπτικό ποσοστό του 85-95% δεν έφεραν λουρί, παρότι υπήρχε ειδική σήμανση που το απαιτούσε. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αύξηση έως και 21% της διαταραχής στην περιοχή, καθώς διαβρώθηκε από τους σκύλους. Πιο συγκεκριμένα ενόχλησαν τις φωλιές των πτηνών, με κίνδυνο να αποτρέψουν τα πουλιά να επιστρέψουν στο σημείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, δε, ότι σχεδόν το 90% όλης της περιοχής είχε υποστεί κάποιου είδους διαταραχή από τους σκύλους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, σε όλα τα σημεία που μελετήθηκαν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους έβγαζαν βόλτα χωρίς λουρί, επειδή θεωρούσαν ότι οι σκύλοι τους χρειάζονταν άσκηση και γιατί πίστευαν ότι ήταν πιο διασκεδαστικό για τους σκύλους τους. Το 85% των ιδιοκτητών δε συμμορφώθηκε με τις ειδικές σημάνσεις και το 94,5% δε συμμορφώθηκε περιστασιακά.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τη στιγμή που παρατηρείται μείωση στον πληθυσμό πολλών ειδών πτηνών, στρεσογόνοι παράγοντες, όπως οι ελεύθεροι σκύλοι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνέπειες που θα επιδράσουν αρνητικά στη διατήρησή τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
Ο μεγάλος αριθμός σκύλων που περπατούν ελεύθεροι, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση διαθέσιμων βιοτόπων για τα αναπαραγόμενα πουλιά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από αυτά επιλέγουν κατά προτίμηση να φωλιάζουν σε περιοχές με λιγότερη όχληση.
Τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν ότι οι συνέπειες θα μπορούσε να αποτραπούν απλώς με τη χρήση λουριού. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βγείτε βόλτα με τον αγαπημένο σας φίλο, προστατεύστε τον ίδιο και το περιβάλλον κρατώντας τον από το λουρί.