Από τα Χανιά ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά και την «επόμενη ημέρα» στο ΚΙΝΑΛ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. «Πιστεύω ότι η Φώφη Γεννηματά, μας αφήνει δύο παρακαταθήκες. Μια σαν άνθρωπος, σαν γυναίκα η οποία πάλεψε απέναντι σε πολύ αντίξοες συνθήκες και υπογραμμίζω το γυναίκα, γιατί θέλει δύο φορές τη δουλειά, το κουράγιο, την επιμονή για να πετύχεις αυτά που πέτυχε και μας έδειξε έναν άνθρωπο που νίκησε το φόβο. Κάτι που για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν το πολιτικοποιήσω λίγο, θα πρέπει κι εμείς σαν παράταξη να κερδίσουμε το φόβο ενός χώρου που συμπιέζεται από τις δύο μεριές. Από την άλλη μας αφήνει την παρακαταθήκη της ενότητας, δούλεψε σε όλη της την πολιτική διαδρομή να μείνουμε ενωμένοι, να ενωθούμε πάλι όταν είχαμε γίνει κομμάτια και πιστεύω ότι πάνω σε αυτόν τον άξονα, όπως πορεύθηκε εκείνη, πρέπει να πορευθούμε και εμείς».
Πρόσθεσε δε, πως τα τελευταία χρόνια το 25% των Ελλήνων ψηφοφόρων, δεν προσέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Πάντα σκεφτόμαστε τους συντρόφους μας που πήγαν στην Νέα Δημοκρατία ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 2 εκ. Έλληνες έχουν πάψει να πηγαίνουν στις κάλπες τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τις εντάσεις, τα μνημόνια, τα δημοψηφίσματα και όλα αυτά τα καινούρια σχήματα που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν, σταδιακά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έφευγαν περισσότεροι Έλληνες από τις κάλπες. 25% των Ελλήνων ψηφοφόρων να μην έρχονται να ψηφίσουν. Στατιστικά μιλώντας, οι μισοί είναι προοδευτικοί πολίτες πολιτικά μιλώντας είναι παραπάνω από αυτό, μιας και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν διασπαστεί, που έχουν πάει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Πάντα σαν πρώτη προτεραιότητα πρέπει να έχουμε, να επαναπατρίσουμε τον κόσμο που δεν εμπνέεται από την πολιτική και κατά δεύτερον λόγο να επιστρέψουν οι σύντροφοι μας από τα άλλα κόμματα. Λέω καμία φορά, μην ασχολείστε με αυτόν που πήγε στην Ν.Δ. ή στο ΣΥΡΙΖΑ, φέρτε τα παιδιά σας που αρνούνται να έρθουν, να δουν μια πολιτική εκδήλωση, που δεν εμπνέονται από αυτά που ακούνε. Αν πείσουμε τα παιδιά μετά τα άλλα θα έρθουν εύκολα».
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος ποτέ δεν «έφυγε» από το ΠΑΣΟΚ. «Έμεινα πιστός από την ώρα που μπήκα μέχρι και σήμερα. Ήμουν ο τελευταίος που υπερασπίστηκε τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι, επειδή ήταν το μόνο κόμμα από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, που έδειξε πίστη στην Ελληνίδα και στον Έλληνα, πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ο δεύτερος είναι διότι τα σύμβολα ενός κόμματος δεν τα αλλάζεις για επικοινωνιακούς λόγους, τα αλλάζεις ως επιστέγασμα μιας βαθιάς πολιτικής διαδικασίας, που αφορά να μεταφράσεις τις αρχές και τις αξίες σου σε προτάσεις. Αφορά να ανοίξεις το κόμμα μέσα από ένα σύγχρονο καταστατικό σε όλη την κοινωνία και να προσκαλέσεις τον κόσμο να έρθει και μέσα από μια εξόρμηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να επανενεργοποιήσεις στελέχη τα οποία μπορεί να έχουν απομακρυνθεί. Άρα και για λόγους αρχής και για λόγους διαδικασίας τα σύμβολα σου δεν τα αλλάζεις έτσι εύκολα. Με την ίδια λογική που υπερασπίστηκα τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, λέω ότι σήμερα μην κάνουμε κανένα λάθος και για επικοινωνιακούς λόγους γυρίσουμε πίσω τα σύμβολα μας. Να κάνουμε την πολιτική διαδικασία και μετά αν χρειάζεται να επιστρέψουμε στα σύμβολα μας και το αποφασίσουμε σαν κόμμα βεβαίως να το κάνουμε. Αλλά μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις όταν πρέπει να δώσουμε πολιτική υπόσταση σε αυτό που είμαστε, για να πείσουμε τον κόσμο να γυρίσει πίσω».
Για το debate με τη συμμετοχή των 5 από τους 6 υποψηφίους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε πως ο ίδιος ζήτησε να γίνουν 4 debates σε 4 μέρη της Ελλάδος, για να βγει προς τα έξω ότι σαν κόμμα δίδεται αξία αλλά και για να συμβολίσουν έτσι με την συνύπαρξη τους την ενότητα. «Πιστεύω ότι ένα κόμμα σαν το δικό μας που έχει συμπιεστεί και από τα αριστερά και τα δεξιά, πρέπει να δείξει ότι έχει μια ίσια πορεία, μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το που θέλει να πάει τη χώρα και αυτή μπορεί να φανεί μόνο μέσα από μια τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση. Λέω καμία φορά αστειευόμενος, ακόμη κι όταν ήταν στο 13% δεν ρώταγε κανείς τον Ανδρέα Παπανδρέου αν θα πάει αριστερά ή δεξιά, γιατί ήταν πολύ ξεκάθαρος στο που ήθελε να πάει. Έλεγε ότι εγώ πορεύομαι προς τα εδώ και αυτό θα διεκδικήσω για τη χώρα. Αυτό οφείλουμε κι εμείς σήμερα, να πούμε τι διεκδικούμε για τη χώρα μας και όταν το πεις, μετά όλα τα άλλα ερωτήματα λύνονται πιο εύκολα».
Σχολιάζοντας, την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συμμετέχει στο debate, ο κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος, δεν θέλει απαντήσει για θέματα που αφορούν άλλους συνυποψηφίους του. «Η θέση μου ήταν καθαρή, όπου θέλετε, όποτε θέλετε, όπως θέλετε. Είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας, είναι κάτι που το οφείλουμε στους ανθρώπους οι οποίοι θα έρθουν να ψηφίσουν. Αν τώρα βέβαια θέλουν να μας ψηφίσουν χωρίς να ξέρουμε τι λέμε, ο καθένας θα κοιτάξει να το αποφύγει. Αλλά θεωρώ ότι όλοι χωρίς καμία εξαίρεση θέλουμε να μιλήσουμε στον κόσμο γι’ αυτά που πρεσβεύουμε».
Ο κ. Γερουλάνος, τόνισε πως η όλη διαδικασία, γίνεται για την «επόμενη ημέρα» της χώρας. «Δεν έχει νόημα να έχεις ένα πολιτικό χώρο αν αυτός δεν μιλάει για τη χώρα. Βλέπουμε κυβέρνηση που θα πάρει 60 δις. ευρώ από την Ευρώπη και θα τα επενδύσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο έχει παρέλθει, το οποίο μας έχει οδηγήσει ξανά και ξανά σε χρεοκοπία. Όχι μόνο θα τα επενδύσει ξανά στο ίδιο μοντέλο αλλά σε ένα μοντέλο που συρρικνώνεται εν τω μεταξύ, όπως και η παραγωγική βάση της χώρας. Από τις 100 εταιρίες που πήραν ΕΣΠΑ την προηγούμενη φορά, μόνο 15 θα πάρουν σήμερα. Πολύ περισσότερα χρήματα θα πάνε σε λιγότερους, θα αυξηθεί η ανισότητα, θα εγκλωβιστούμε ακόμη περισσότερο στο να παράγουμε τα ίδια και τα ίδια γιατί αν δεν διευρύνεις την παραγωγική βάση δεν μπορείς να την αλλάξεις. Πρέπει να μπει περισσότερος κόσμος στο παιχνίδι για να κάνουμε διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης. Έχουμε μια κυβέρνηση που επενδύει σε κάτι που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στην χρεοκοπία, πλην όμως την επόμενη χρεοκοπία θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα γιατί οι πλούσιοι μπορούν και προστατεύουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό. Είναι επικίνδυνη κατάσταση, ο κόσμος νομίζει ότι γίνεται ένα πάρτυ με τα δις. αλλά στήνουμε μια ακόμη αποτυχία της χώρας και είναι κρίμα, την ώρα που έχουμε τέτοιες αναξιοποίητες πηγές πλούτου να πάνε χαμένες».
Παράλληλα, σχολίασε και τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά λέγοντας πως δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εδώ και αρκετό καιρό έχει μια πολύ συνεπή πολιτική στα εξωτερικά θέματα. «Έχει ένα βασικό κορμό πάνω στον οποίο βασίζεται και έχει πει και υποστηρίζει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Για να είσαι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο σου δίνει πολλά δικαιώματα που δεν τα έχεις αν είσαι αποσταθεροποιητικός παράγοντας όπως η Τουρκία, πρέπει να έχεις δυνατό στρατό, ισχυρή διπλωματία και διεισδυτική οικονομία. Χρειάζεται και τα τρία, αν έχεις και τα τρία χαρτιά πολύ δυνατά, τότε και είσαι σταθεροποιητικός παράγοντας και οι περισσότεροι θέλουν να συναλλάσσονται μαζί σου για να γίνονται πράγματα στην περιοχή, άρα σου δίνει μεγάλο ατού για να προχωράς μπροστά»
Κλείνοντας, ο κ. Γερουλάνος έστειλε το δικό του μήνυμα στο εκλογικό σώμα της Κρήτης. «Ο χώρος πάντα μιλούσε για μια δίκαιη κατανομή του πλούτου. Εδώ έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και πιστεύω ότι δίκαιη ανακατανομή του πλούτου δεν μπορείς να κάνεις, αν δεν έχεις μια ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, δηλαδή αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό κράτος και μεταφερθεί στους ΟΤΑ, στους Συνεταιρισμούς, στα Επιμελητήρια, στα τοπικά Πανεπιστήμια, στα Εργατικά Κέντρα. Μόνο αν σπάσουμε την εξουσία, πάει στις τοπικές κοινωνίες και υποχρεωθούν οι τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν για τοπικά προγράμματα ανάπτυξης, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στο παιχνίδι και να ανατρέψουμε το παραγωγικό μοντέλο που οδηγεί στην χρεοκοπία».