Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γερμανικό κάλεσμα για διακοπές στην Ελλάδα: Κρήτη και Ρόδος στις top επιλογές

Πρέπει να διαβάσετε

Να ταξιδέψουν στην Ελλάδα καλεί τους Γερμανούς το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland, τονίζοντας ότι η τουριστική σεζόν ξεκινά νωρίτερα και πως φέτος οι αφίξεις θα καταγράψουν νέο ρεκόρ.

Σε άρθρο με τίτλο «Τρέξτε στην Ελλάδα: Η χώρα αναμένει νέο ταξιδιωτικό ρεκόρ το 2023», το RND αναφέρεται στον υπουργό Τουρισμό, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αναμένει ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί κατά 20% φέτος: «Αν αυτό αποδειχτεί αλήθεια, το 2023 η Ελλάδα θα ξεπεράσει ξεκάθαρα το ταξιδιωτικό ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019 πριν από τον κορωνοϊό» αναφέρει.

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει πως «το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Οι top προορισμοί

Σύμφωνα με το RND οι tour operators αναφέρουν αυξανόμενες κρατήσεις για ταξίδια στην Ελλάδα από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία καθώς και τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν το νησί των Δωδεκανήσων, την Κω και τα νησιά του Ιονίου, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

Όπως και η Tui, ο ταξιδιωτικός πράκτορας FTI αναφέρει επίσης μεγάλη ζήτηση και ως εκ τούτου επεκτείνει ορισμένα προγράμματα μέχρι τον Νοέμβριο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι επίσης ένας ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός στις αρχές και στα τέλη της σεζόν φάνηκε τον περασμένο Οκτώβριο με υψηλότερο αριθμό επισκεπτών από ποτέ.

Έλλειψη προσωπικού: ποιος πρέπει να φιλοξενήσει τους τουρίστες;

Ποιος όμως στρώνει τα κρεβάτια των καλεσμένων, ποιος τους σερβίρει πρωινό; διερωτάται το RND και προσθέτει: πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ο κλάδος παλεύει με προβλήματα προσωπικού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξενοδοχεία και εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζόμενους. Πολλοί έχουν βρει καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στον κλάδο των υπηρεσιών. Ήδη από το 2021, η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία και η βιομηχανία εστίασης  τόνισε ότι έλειπαν 53.000 εργαζόμενοι. Πέρυσι ήταν ήδη 60.000. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει ακόμη και τουλάχιστον 80.000 κενές θέσεις.

Ως εκ τούτου, γράφει το γερμανικό μέσο, οι εργοδότες απαιτούν κανονισμούς για τις βίζες από την κυβέρνηση που καθιστούν δυνατή την απασχόληση έως και 100.000 εργαζομένων από χώρες τη Ασίας και των Βαλκανίων. Τα συνδικάτα ωστόσο, αντιτίθενται. «Φοβούνται το ντάμπινγκ μισθών και τη διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αντίθετα, οι συνδικαλιστές απαιτούν καλύτερες αμοιβές για να γίνουν πιο ελκυστικές οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό».

Ένας από τους λόγους για τις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός, με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή είναι 713 ευρώ μεικτά. Την 1η Απριλίου ανεβαίνει στα 751 ευρώ. Στην πράξη, ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες συχνά πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες .

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα