Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γερμανία: Θα φτάσει το φυσικό αέριο και του χρόνου;

Πρέπει να διαβάσετε

Για τα αποθέματα φυσικού αερίου η γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο για τον Φεβρουάριο επίπεδα πληρότητας της τάξεως του 40%, ωστόσο λόγω του ήπιου καιρού των τελευταίων ημερών αυτά πλησίασαν σχεδόν το διπλάσιο, φτάνοντας στο 71,3%. Για τον Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής υπηρεσίας μεταξύ άλλων και για την ηλεκτροδότηση και το φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει λήξη του συναγερμού. Παρ’ όλα αυτά, σκέφτεται ήδη το μέλλον: «Όλο το φυσικό αέριο που κρατάμε τώρα στους αποθηκευτικούς χώρους μάς βοηθάει στην προετοιμασία για τον επόμενο, τον μεθεπόμενο χειμώνα».

Τώρα πιστεύει ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις για να προετοιμαστούν τα συστήματα θέρμανσης στο σπίτι, οι διαδικασίες υποκατάστασης ή μετασχηματισμού στη βιομηχανία: «Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ωστόσο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια».

Γερμανία: Το ενεργειακό στοίχημα του 1 τρισ. δολ.

Χαλάρωση στον τομέα των τιμών

Οι οικονομολόγοι του ερευνητικού ιδρύματος Deutsche Bank Research υιοθετούν μία πιο χαλαρή στάση. Υπολογίζουν πως τον Ιούλιο οι αποθηκευτικοί χώροι θα είναι και πάλι γεμάτοι. Γιατί, εάν η βιομηχανία συνεχίσει να χρειάζεται τόσο λίγο φυσικό αέριο, τα επίπεδα πληρότητας είναι πιθανό να κυμανθούν στο 60% μέχρι το τέλος αυτού του χειμώνα και στο 70% στα τέλη του χειμώνα του 2023-2024. Εάν η κατανάλωση φυσικού αερίου ανέβαινε πάλι στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, οι αποθηκευτικοί χώροι θα παρέμεναν γεμάτοι και πάλι κατά το 30%. Η τιμή του φυσικού αερίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραψε σημαντική πτώση στα περιπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην ανώτατη τιμή κατά τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η τιμή χονδρικής στο ολλανδικό χρηματιστήριο είχε φτάσει στα 346 ευρώ.

Φυσικά, η Γερμανία δεν μπορεί να περάσει τον χειμώνα μόνο με το αποθηκευμένο φυσικό αέριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Εξακολουθούν να είναι αναγκαίες οι εισαγωγές, οι οποίες μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία προέρχονται κυρίως από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Τώρα υπάρχει επίσης το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έχει αρχίσει να ρέει, αφού ο πρώτος από τους έξι προγραμματισμένους σταθμούς LNG βρίσκεται σε λειτουργία. Ο σταθμός στο Βιλχελμσχάφεν τροφοδότησε για πρώτη φορά το δίκτυο με φυσικό αέριο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο δεύτερος στο Ελμπεχάφεν λειτουργεί από τις 20 Ιανουαρίου και συμβάλλει επίσης στην τροφοδοσία από τα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, αυτή ανήλθε σε 150 γιγαβατώρες στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό ήταν μόνο ένα μερίδιο της τάξης του 5% επί των συνολικά 3000 γιγαβατωρών εκείνης της ημέρας.

Σύντομα περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ακόμη να χαλαρώσουν εντελώς, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν. Διότι εάν η οικονομία της Κίνας συνεχίσει να ανακάμπτει, θα χρειαστεί περισσότερο LNG τους επόμενους μήνες. Και η Γερμανία θα μπορούσε να έχει απώλειες λόγω αυτού, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα γίνει πιθανώς ακριβότερο λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά και πιο σπάνιο.

Φυσικά, το πόσο καλή θα είναι η παροχή φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα εξαρτάται επίσης από τις θερμοκρασίες. Επιπλέον, η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει σχεδόν το 13% (από τον Νοέμβριο του 2022) του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία και την Τουρκία, όπως ο Turkstream.

Εάν η Ρωσία σταματούσε αυτήν την προμήθεια, θα έπρεπε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι κάλυψης. Τεχνικά προβλήματα στους αγωγούς στη Νορβηγία και την Αλγερία αποτελούν έναν ακόμη κίνδυνο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπως αναφέρει έρευνα της Deutsche Bank. Στόχος της Ε.Ε. είναι σε κάθε περίπτωση να αυξήσει το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Όμως, δεν μπορούν όλες οι βιομηχανίες να στερηθούν το φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα η χημική βιομηχανία, η οποία το χρησιμοποιεί όχι μόνο ως ενέργεια, αλλά και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα