Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γερμανία: Επί ποδός η επιστημονική κοινότητα για την «κρυφή πανδημία»

Πρέπει να διαβάσετε

Το υπερβολικό βάρος δεν είναι απόρροια της ευημερίας. Ειδικοί ζητούν από τις γερμανικές υγειονομικές αρχές να εκπονήσουν άμεσα στρατηγική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες και σχεδόν 800.000 παιδιά στη Γερμανία πάσχουν από παχυσαρκία. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) είναι από το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Παχύσαρκοί θεωρούνται άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται από το ύψος και το βάρος, πάνω από 30. Το υπερβολικό βάρος ξεκινά όταν ο ΔΜΣ ξεπερνά το 25.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για την Παχυσαρκία το 2022: Σύμφωνα με αυτήν περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαίους ενήλικες είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι.

Σε άρθρο της Γερμανικής Ιατρικής Εφημερίδας «Deutsches Ärzteblatt» αναφέρεται ότι κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιούνται περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια βάρους κατά 27 έως 69%.

Το Ινστιτούτο Iges, ένα ερευνητικό και συμβουλευτικό ινστιτούτο για υποδομές και ζητήματα υγείας, τοποθετούσε ήδη το 2016 το έμμεσο κόστος της παχυσαρκίας μεταξύ 6 και 33 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για φαύλο κύκλο: Σε κάποια στιγμή της ζωής τους υπέρβαρα άτομα δεν είναι πια σε θέση να βγουν από τα σπίτια τους και συνεχίζουν να παίρνουν βάρος.

«Κάποιοι δεν είχαν βγει στον καθαρό αέρα για χρόνια»

 

Τον Αύγουστο του 2021, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ανόβερο ένας χώρος ειδικής φροντίδας για παχύσαρκα άτομα μεταξύ 30 και 60 ετών. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Diakovere παγγερμανικά υπάρχουν σήμερα μόνο μια χούφτα παρόμοια ιδρύματα, τα οποία επικεντρώνονται ωστόσο κυρίως στην φροντίδα.

Στο Ανόβερο όμως συντάσσονται ειδικά σχέδια θεραπείας για κάθε ασθενή, πάντα σε συντονισμό με το κέντρο αρμοδιοτήτων για τη Χειρουργική Παχυσαρκίας και την Κλινική Ψυχοσωματικής Ιατρικής. Παράλληλα δίνουν καθημερινά στους ασθενείς τη δυνατότητα σωματικής άσκησης, αλλαγών στη διατροφή, καθώς και ψυχολογικής υποστήριξης.

Η μεγάλη αύξηση βάρους, που ξεπερνά τα 200 κιλά, έχει συχνά μια πολύ συγκεκριμένη αιτία: Απώλεια εργασίας, χωρισμός από το σύντροφο ή ακόμα και η πανδημία. «Όταν βγήκαμε έξω μαζί για πρώτη φορά κάποιοι έκλαψαν γιατί δεν είχαν βγει στον καθαρό αέρα για τέσσερα ή πέντε χρόνια», λέει η διευθύντρια νοσηλείας της μονάδας στο Ανόβερο Ιβόν Σάμποβιτς-Ντάνσινγκ. Κανένας από τους έξι παχύσαρκους ασθενείς δεν θέλει να δώσει συνέντευξη. Ούτε ο νεαρός που έχει ήδη χάσει περισσότερα από 80 κιλά και τώρα μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει μαζί με έναν θεραπευτή για κολύμπι.

Ελάχιστες δυνατότητες άθλησης για παχύσαρκους

Σύμφωνα με την Ιβόν Σάμποβιτς-Ντάνσινγκ πολλοί από τους ασθενείς βίωσαν τραυματικές εμπειρίες. Από άγνοια ή και κακία οι πάσχοντες χαρακτηρίζονταν συχνά ήδη από την παιδική τους ηλικία ως τεμπέληδες ή αδύναμοι χαρακτήρες. Πολλοί βίωσαν πειράγματα ακόμα και μόμπινγκ.

Η Μάικε Πρόισνερ είναι παχύσαρκη, αλλά έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ίσως για αυτό το λόγο εκτιμά ότι ποτέ δεν την κορόιδεψαν για το πάχος της. Η 32χρονη δραστηριοποιείται στην αυτοβοήθεια. Λέει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα απωθούσε το πρόβλημα και αθλούνταν κανονικά κάνοντας ιππασία και κολύμπι: «Κάποια στιγμή όμως παρατήρησα ότι όταν έκανα πεζοπορία με φίλους δεν μπορούσα πια να ανέβω σε ένα ύψωμα».

Το 2013 όταν έφθασε σχεδόν τα 160 κιλά έκανε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Από τότε αθλείται σχεδόν καθημερινά για να διατηρήσει το βάρος της κάτω από τα 100 κιλά. Είναι βοηθός κτηνιάτρου και στο μεταξύ προσφέρει μαθήματα αεροβικής στο νερό για άτομα με παχυσαρκία. Στο κολυμβητήριο της πόλης Λίνεμπουργκ τους έχει διατεθεί μια ειδική πισίνα αθέατη στους κολυμβητές. Τα μαθήματα είναι πολύ δημοφιλή.

«Είναι κρίμα ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες δυνατότητες για παχύσαρκους παντού στη Γερμανία», τονίζει η 32χρονη.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα