«Έχουμε το πιο ακριβό σύστημα σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, σε όλη την Ευρώπη. Το κόστος αυξάνεται απότομα, αλλά η ποιότητα δεν βελτιώνεται», δήλωσε σήμερα ο Καρλ Λάουτερμπαχ, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico.
Μέρος της μεταρρύθμισης του γερμανικού ΕΣΥ είναι ένα λεγόμενο Ταμείο Μετασχηματισμού Νοσοκομείων, ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε διάστημα 10 ετών για να καταστεί το σύστημα πιο αποτελεσματικό και για να μειωθεί το κόστος.
Ο συγκεκριμένος τομέας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαιρετικά υψηλών δαπανών στον τομέα της υγείας στη Γερμανία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο σχετικός νόμος, όπως αναφέρει το Politico, ψηφίστηκε από την ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) στα μέσα Οκτωβρίου και τελικά έλαβε σήμερα το πρωί την έγκριση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Βundesrat) με οριακή πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι η Bundesrat εκπροσωπεί και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων και έχουν επικρίνει δριμύτατα το νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση Σολτς.
Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ασαφές πώς θα ψηφίσουν τα ομόσπονδα κρατίδια.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε -Σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς και ο Λάουτερμπαχ- έφτασε στο σημείο να απολύσει τον υπουργό Υγείας του για να εξασφαλίσει την ψήφο κατά του σχεδίου στην τρέχουσα μορφή του.
Μέρος της μεταρρύθμισης αποτελεί ένα νέο σύστημα αποζημίωσης για τα νοσοκομεία, όπως εξηγεί το Politico. Επί του παρόντος, τα νοσοκομεία στη Γερμανία λαμβάνουν χρήματα με βάση τον αριθμό των επεμβάσεων που πραγματοποιούν.
Ωστόσο, με βάση το νέο σύστημα, το 60% του κόστους θα καταβάλλεται μέσω ενός σταθερού ποσού για την παροχή προσωπικού και εξοπλισμού για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει τα κίνητρα για τη διενέργεια ολοένα και περισσότερων διαδικασιών, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι ιατρικά απαραίτητες.
Ταυτόχρονα, οι κλινικές θα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα ποιότητας για να λαμβάνουν χρήματα προκειμένου να πραγματοποιούν επεμβάσεις.
Το ταμείο μετασχηματισμού πρόκειται να υποστηρίξει αυτήν την αναδιοργάνωση και να καλύψει το κόστος. Μέρος αυτού περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και λουκέτο σε περίπου 1.700 νοσοκομεία στη Γερμανία.
Ο νόμος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2025, ωστόσο, οι νέες υποδομές πρόκειται να λειτουργήσουν έως το 2029.