Με κεντρικά θέματα την μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ η τηλεοπτική αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς (SPD), Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και Αλίς Βάιντελ (AfD). Η πρώτη δημοσκόπηση αναδεικνύει καθαρό νικητή τον κ. Μερτς, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται αφενός στα θέματα που δεν τέθηκαν και αφετέρου στις «αλήθειες και τα ψέματα» κάθε υποψηφίου.
Το σχήμα με τους τέσσερις υποψηφίους για την καγκελαρία είναι ούτως ή άλλως καινούργιο για την Γερμανία και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τηλεμαχία μεταξύ τεσσάρων κορυφαίων υποψηφίων. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των διοργανωτών της συζήτησης RTL και n-tv, το 32% εκτιμά ότι τις εντυπώσεις κέρδισε ο Φρίντριχ Μερτς και το 25% ο Όλαφ Σολτς. Στα σχόλια των εφημερίδων κυριαρχούν οι αναφορές στην επίθεση των τριών υποψηφίων προς την Αλίς Βάιντελ – του κ. Σολτς για την υποβάθμιση της ναζιστικής περιόδου ως «μια κουτσουλιά στην γερμανική ιστορία» από τον επίτιμο πρόεδρο της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ και των τριών μαζί σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υποψήφια της AfD δέχθηκε επίσης πιεστικές ερωτήσεις από τον συντονιστή της συζήτησης σχετικά με τον επίσημο τόπο κατοικίας της, καθώς είναι γνωστό ότι η σύντροφος και τα παιδιά τους ζουν στην Ελβετία. Η Αλίς Βάιντελ διαβεβαίωσε ότι έχει έδρα στην Γερμανία, είναι κάτοχος μόνο γερμανικού διαβατηρίου και πληρώνει φόρους μόνο στην Γερμανία.
Το περιοδικό Stern ήλεγχε σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία που έδιναν οι τέσσερις υποψήφιοι. Ενδεικτικά, η δήλωση του Όλαφ Σολτς ότι η Ευρώπη έχει συνεισφέρει περισσότερο από τις ΗΠΑ στην στήριξη της Ουκρανίας είναι σωστή, όπως και ο ισχυρισμός του ότι αύξησε τις αμυντικές δαπάνες. Αντιθέτως, λανθασμένη ήταν η δήλωση της Αλίς Βάιντελ ότι η «Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο», όπως και η άποψη ότι «το κράτος δεν επιτρέπεται να δανείζεται» και «πρέπει να ξοδεύει λιγότερα από τα έσοδά του». Η αρχηγός της AfD δήλωσε επίσης ψευδώς ότι ένας βουλευτής της Bundestag έπειτα από μόνο μία θητεία δικαιούται όση σύνταξη λαμβάνει ένας κανονικός εργαζόμενος στο τέλος του εργασιακού του βίου. Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε αντιθέτως ορθώς ότι η ανέγερση κτιρίου είναι στην Γερμανία ακριβότερη από ό,τι στην γειτονική Αυστρία και ότι σε τέσσερις ημέρες φθάνουν στην Γερμανία τόσοι μετανάστες όσοι απελαύνονται σε έναν μήνα. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δίκιο λέγοντας ότι κατά την κυβερνητική του θητεία αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών και των εργαζομένων μητέρων, αλλά και ότι στην Γερμανία ζουν σήμερα 130 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι το 2024 απέκτησαν κατά 28 δισεκατομμύρια περισσότερο πλούτο. O καγκελάριος Σολτς αναδείχθηκε όμως νικητής ενός κύκλου «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; » που έπαιξαν οι μονομάχοι, καθώς ο ένας εκ των συντονιστών (Γκίντερ Γιάουχ) είναι και ο παρουσιαστής του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού. Στην ερώτηση «πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται μέχρι το ηλικιακό όριο που ορίζει ο νόμος;», οι επιλογές ήταν 20%, 40%, 60% ή 80%. Ο κ. Σολτς ήταν ο μόνος που επέλεξε το σωστό – 20%.
Οι μονομάχοι μπορούσαν να μιλούν ελεύθερα με τους αντιπάλους τους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίθεση του Φρίντριχ Μερτς εναντίον της Αλίς Βάιντελ. Ο υποψήφιος της Ένωσης χαρακτήρισε την AfD «ριζοσπαστικό δεξιό – εν μέρει ακροδεξιό» κόμμα και τόνισε κατ’ επανάληψη ότι αποκλείει κάθε συνεργασία μαζί της, ενώ επέκρινε την κυρία Βάιντελ ότι επιμένει να μην κατονομάζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αρχηγός της AfD από την άλλη πλευρά εξέφρασε επανειλημμένα τον θαυμασμό της για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς υπέρ του κόμματός της. «Είναι ακριβώς ο κατάλληλος άνθρωπος», δήλωσε για τον πρόεδρο Τραμπ σε σχέση με την προοπτική ειρήνης στην Ουκρανία.
To Stern, το Spiegel, η Rheinische Post είναι κάποια μόνο από τα γερμανικά ΜΜΕ τα οποία επισημαίνουν ότι από την τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων καγκελάριων απουσίαζε η συζήτηση για το κλίμα. «Όσοι δεν το γνώριζαν ήδη δεν το έμαθαν ούτε σήμερα ότι η ευημερία, η ειρήνη, ο πόλεμος και η ελευθερία για τις επόμενες δεκαετίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα περιοριστεί αποτελεσματικά η υπερθέρμανση του πλανήτη», εκτιμά το περιοδικό Der Spiegel και, σχολιάζοντας την συζήτηση των υποψηφίων, συμπεραίνει μεταξύ άλλων ότι ο Όλαφ Σολτς βρισκόταν σε «λειτουργία επίθεσης» και «μάλλον χρειάζεται ως αντίπαλο τον Φρίντριχ Μερτς για να ανεβάσει στροφές», περιγράφει τον Φρίντριχ Μερτς ως «δυσδιάκριτο» μεταξύ των τεσσάρων, ακριβώς επειδή, ως φαβορί, «προσέχει να μην κάνει κάποιο μεγάλο λάθος» και βρίσκει την Αλίς Βάιντελ «λίγη» απέναντι στους αντιπάλους της. Το Spiegel περιγράφει όμως και συνολικά την 2ωρη εκπομπή ως «περισσότερο χαοτική» από το ντιμπέιτ Σολτς – Μερτς της περασμένης εβδομάδας, με αρκετές διακοπές μεταξύ των αντιπάλων, «χωρίς κέρδος για τον τηλεθεατή, ο οποίος δεν έμαθε κάτι καινούργιο», αλλά ταυτόχρονα «καθόλου βαρετή».
Η BILD σχολιάζει ότι «για τον Όλαφ Σολτς και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι προφανές ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και ο Φρίντριχ Μερτς σύντομα θα κυβερνήσει τη χώρα», για αυτό και οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην υποψήφια της AfD Αλίς Βάιντελ. «Αλλά ο Μερτς δεν πρέπει να τυφλωθεί: Οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με το SPD ή τους Πράσινους πρέπει να αφορούν μόνο τις καλύτερες ιδέες για το πώς μπορεί η Γερμανία να βγει από την κρίση. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με το SPD ή τους Πράσινους – και χειροκροτήματα από την AfD», αναφέρει το σχόλιο της εφημερίδας.
Η Handelsblatt εστιάζει στις επιθέσεις των τριών υποψηφίων εναντίον της υποψήφιας της AfD. «Τίποτα άλλο από αέρας κοπανιστός», είπε ο καγκελάριος απευθυνόμενος στην Αλίς Βάιντελ, σχολιάζοντας τις προτάσεις της για την οικονομία. «Η γύμνια στην παρουσία της Βάιντελ το βράδυ της Κυριακής είναι πιθανό να ώθησε τους άλλους υποψηφίους σε κορυφαίες ρητορικές παραστάσεις. Ακόμη και ο κατά τα άλλα “τεχνικός” Σολτς έδειξε ξαφνικά πολύ συναίσθημα. Σχεδόν κάθε δήλωση της Βάιντελ σχολιάστηκε. ‘Αλλοτε με τον Χάμπεκ να γουρλώνει τα μάτια του, άλλοτε με αντιρρήσεις από τον Μερτς ή τον Σολτς, άλλοτε με ένα σκωπτικό χαμόγελο», αναφέρεται στο σχόλιο της Handelsblatt.