Την ώρα που στο Ηράκλειο συγγενείς και φίλοι, σε κλίμα βαθιάς οδύνης αποχαιρετούσαν τον Μανώλη Λουμπάκη, σε κάποια άλλη γωνιά της χώρας τρεις άνθρωποι κέρδιζαν τη ζωή τους χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας του 38χρονου, η οποία αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του.
Πρόκειται για τη δεύτερη δωρεά οργάνων από Κρητικούς μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, με το νησί να παρακολουθεί συγκλονισμένο το δράμα αλλά ταυτόχρονα και την απέραντη γενναιοδωρία των οικογενειών.
Ο άτυχος Μανώλης, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, έφυγε μετά από μεγάλη μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας τραυματιστεί βαρύτατα σε τροχαίο, ωστόσο με την τελευταία του πνοή χάρισε ζωή, αφού η καρδιά και οι νεφροί του με απόφαση της οικογένειας «έσωσαν» τρεις ανθρώπους.
«Είναι πραγματικά μια μεγαλειώδης πράξη, ύψιστη πράξη ανθρωπισμού γιατί πραγματικά είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει η οικογένεια για τον αγαπημένο τους που φεύγει από τη ζωή σε μια στιγμή πένθους σε μια δύσκολη ώρα», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιματοκρίτης Ειρήνη Γεργιανάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά.
«Από την άλλη πλευρά όμως είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε το θεσμό της δωρεάς οργάνων συνδεδεμένο με τη ζωή γιατί πραγματικά απαλύνει τον πόνο εκείνης της ώρας το να ξέρεις ότι παρά την οδυνηρή απώλεια, μπορείς να δώσεις σε ένα, σε δύο, σε τρεις ανθρώπους, σε παιδιά τη δυνατότητα να ζήσουν», συμπλήρωσε τονίζοντας πως έτσι περιγράφουν την κατάσταση που βίωσαν όσες οικογένειες έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση.
Η Κρήτη μαζί με τη Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν την πρωτιά στις δωρεές οργάνων. «Το νησί μας έχει πρωτιές σε όλους αυτούς τους τομείς της προσφοράς και στην αιμοδοσία και στην δωρεά του μυελού των οστών. Ειδικότερα με τη δωρεά οργάνων έχει να κάνει με τα νοσοκομεία μας, με τις εντατικές συγκεκριμένα, όπου σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και ειδικά στο Ηράκλειο υπάρχει μεγάλη στήριξη προς το θεσμό», σημείωσε η κα. Γεργιανάκη τονίζοντας πως αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που το νησί.
Η κα. Γεργιανάκη αποδίδει μεγάλο μέρος της προσφοράς του νησιού και στην ιδιοσυγκρασία των Κρητικών. «Είναι και η κουλτούρα του Κρητικού που βλέπει το θάνατο με άλλα μάτια, με μια γενναιότητα και μπορούν οι οικογένειες και παίρνουν αυτή την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα. Γεργιανάκη σημείωσε πως καθοριστικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η δωρεά οργάνων είναι ένα θέμα που στην Κρήτη συζητείται ανοιχτά και συνεχώς. Η ίδια μάλιστα τόνισε πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εν ζωή γνωστοποιούν στις οικογένειες τους την πρόθεσή τους να γίνουν δωρητές οργάνων αν συμβεί κάτι αναπάντεχο και βρεθούν να είναι εγκεφαλικά νεκροί. «Είναι κάτι που πρέπει ιδανικά να συζητείται εν ζωή. Όταν γνωρίζεις ο αγαπημένος σου τι θα ήθελε να κάνει, είναι πραγματικά πιο εύκολο για την οικογένεια να το αποφασίσει», σημείωσε.