Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γεραπετρίτης στην ΕΕ: Ανάγκη να μην υπάρξει απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Πρέπει να διαβάσετε

Με το θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή να είναι ψηλά στην ατζέντα προσέρχονται την Τετάρτη στη Μαδρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, τη Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Το ζήτημα του πολέμου αναμένεται να εξετασθεί διεξοδικά.

Συντονισμός

Αναζητούν έναν συντονισμό και ει δυνατόν έναν συντονισμό ενόψει των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ. Δεδομένου δε ότι αρκετές χώρες δημιουργούν τις δικές τους συμμαχίες εντός των «27» οι χώρες της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των MED-9 θα προσπαθήσουν να επιτύχουν κατ΄αρχήν συγκλίσεις μεταξύ τους που θα τους επιτρέψουν να έχουν μία κοινή και άρα πιο ισχυρή γραμμή.

Με την Αθήνα να έχει ταχθεί υπέρ του συντονισμού και των εν λόγω συναντήσεων.

Στο τραπέζι η Ανατολική Μεσόγειος

Η ελληνική διπλωματία είχε σημειώσει εδώ και καιρό την ανάγκη η ΕΕ να κοιτάξει και προς την Ανατολική Μεσόγειο, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να δημιουργούν κινδύνους για ευρύτερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, ενδεχόμενη νέα έκρηξη του μεταναστευτικού, αλλά και ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Γάζα.

Το ζήτημα του πολέμου αναμένεται να εξετασθεί διεξοδικά, ενώ σχετική συζήτηση έγινε και την Δευτέρα το βράδυ κατά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που σημειώθηκε η δραματική κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα, αλλά και η ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη.

Ανάγκη οι ανθρωπιστικές παύσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του in αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη για τουλάχιστον πενθήμερες παύσεις των εχθροπραξιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Γεραπετρίτης στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε στην ανάγκη για την εξέταση εναλλακτικών όσον αφορά τους διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο διά ξηράς όσο και διά θαλάσσης. Σχετικά με τη συζήτηση για την ύπαρξη ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθούν οι δυνατότητες για έναν θαλάσσιο διάδρομο τόσο προς ισραηλινό λιμένα, από όπου θα μεταφέρεται η βοήθεια στη Γάζα, όσο και προς τη βόρεια Γάζα.

Αναφερόμενος δε στις άλλες επιλογές υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα απορρόφησης ανθρωπιστικής βοήθειας από το σημείο ελέγχου της Ράφα.

Επίσης ως προς τη βοήθεια τη συγκεκριμενοποίησε και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να επιτραπούν καύσιμα για το εργοστάσιο παραγωγής στη Γάζα, για τα νοσοκομεία στη Γάζα, αλλά και να αποκατασταθεί η παροχή νερού προς τη Γάζα.

Ασθενείς

Ακόμα ο Γεραπετρίτης σημείωσε, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο in, ότι είναι ανάγκη να επιτραπεί στους ασθενείς και τις επείγουσες περιπτώσεις τραυματιών και ασθενών να μεταφερθούν στη Δυτική Όχθη ή αλλού εκτός Γάζας, που θα μπορεί να τους παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Η Ελλάδα επιμένει ότι καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα θα πρέπει να είναι πάντα οριοθετημένο εντός όσων προβλέπονται από το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ανάγκη να μην απαξιωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΥΠΕΞ στην ανάγκη να μην επιτραπεί να υπάρξει απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές με δεδομένο ότι υπάρχει μία ευρύτερη τάση απαξίωσης της Παλαιστινιακής Αρχής, επί του παρόντος είναι η μόνη λύση ώστε την επόμενη ημέρα να υπάρξει μία δύναμη που να μπορέσει να διαχειριστεί τα προβλήματα και να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων, μέσω και των δημοσίων υπαλλήλων που έχει στη Γάζα.

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα