Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Ναι στο διάλογο, όχι στις απειλές

Πρέπει να διαβάσετε

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά ωφέλιμος διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής», τονίζει την Κυριακή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει επίσης πως «η διπλωματία μας καθορίζεται από πολιτική αρχών, δεν ετεροκαθορίζεται και δεν επηρεάζεται από ανέξοδους βερμπαλισμούς.

«Προφανώς επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία. Οι διεθνείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει και η επιχειρησιακή ικανότητα στην οποία έχουμε επενδύσει μας καθιστούν ασφαλείς», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Έθνος.

«Υποστηρίζουμε χωρίς εκπτώσεις και με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και, βεβαίως, έως ότου πάψει η τουρκική παραβατικότητα, θα θέτουμε τεκμηριωμένα σε όλα τα διεθνή φόρα τις εθνικές μας θέσεις απέναντι σε ρητορική που κατατείνει στον αναθεωρητισμό και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά ωφέλιμος διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής. Έχουμε μία ήρεμη αυτοπεποίθηση, προετοιμαζόμαστε και αγρυπνούμε, αλλά πάνω από όλα πιστεύουμε στην ειρήνη και αυτήν θα υπηρετήσουμε».

Στα οικονομικά, επικεντρώνεται σε τρεις κυβερνητικές δράσεις: «Πρώτον, ενισχύοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού, μείωσης του ΕΝΦΙΑ και μέτρων στήριξης της εργασίας.

Δεύτερον, παρεμβαίνοντας στην πηγή του πληθωρισμού στην ενέργεια, δηλαδή στη χονδρική και στη λιανική αγορά, ουσιαστικά απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τρίτον, επιδοτώντας άμεσα τους πιο ευάλωτους καταναλωτές ενέργειας και καυσίμων. Η επιλογή να ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους και να μην προβούμε σε οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι συνειδητή και εδράζεται σε αντικειμενικά στοιχεία», επαναλαμβάνει δε, και επιμένει στην κυβερνητική επιλογή λήψης στοχευμένων μέτρων υπέρ των πλέον ευάλωτων, εκείνων που «έχουν πραγματικά ανάγκη».

Στα αμιγώς πολιτικά και «όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο σεβασμός στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού μέσω εγκαίρως ψηφισμένου εκλογικού συστήματος και σταθερού εκλογικού κύκλου συνιστά θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας.

Και η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει τον σεβασμό που επιδεικνύει στους θεσμούς», υπογραμμίζει επίσης ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η παρούσα κυβέρνηση είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η πιο πολυσυλλεκτική της μεταπολίτευσης.

Ήρθαμε για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να διαιωνίσουμε κίβδηλους διχασμούς του παρελθόντος».

Όσον αφορά, τέλος, τα μετεκλογικά σενάρια, «εάν ο λαός δεν μας κατατάξει σε αυτοδύναμη θέση θα ακολουθήσουμε εκείνο το οποίο επιτάσσει η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη.

Θα συζητήσουμε με εκείνους με τους οποίους συγκλίνουμε στις προγραμματικές μας αρχές και αξίες», σημειώνει και κλείνει λέγοντας πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται την κρίση του εκλογικού σώματος. «Προσβλέπουμε σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα», καταλήγει.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα