Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας.
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. «Αυτό αποδεικνύει και την ορθότητα των μέτρων που ανακοινώσαμε διότι ανακοινώθηκαν ακριβώς γι’ αυτό. Για να οδηγήσουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί ώστε να έχουμε μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας και λιγότερους θανάτους, τραγωδίες. Άρα λοιπόν είναι δύσκολες οι αποφάσεις, καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες των πολιτών αλλά η επιλογή είναι μεταξύ κάποιων ήπιων μέτρων, που σταδιακά θα βοηθήσει την κοινωνία να αποκτήσει το ελεγχόμενο τείχος ανοσίας ή σε ολικό κλείσιμο. Επειδή φαντάζομαι, ότι κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει ένα ολικό κλείσιμο, πρέπει να υποστηρίξουμε τα ήπια μέτρα. Τι να κάνουμε που ένα 35% της κοινωνίας δεν εμβολιάζεται;».
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, δεν πρέπει να δημιουργείται πλέον η προσδοκία για νέα χρηματικά εργαλεία. «Λεφτά δεν υπάρχουν γι’ αυτό. Είχα πριν από έξι μήνες, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και ένα κομμάτι του πληθυσμού αντιδρούσε, να μην περιμένουν ότι αν δεν εμβολιαστούμε θα έρθει η Ευρώπη να δώσει λεφτά, να μοιράσουμε όπως έκανε πέρσι και πρόπερσι, διότι τώρα που θα έχουν εμβολιαστεί οι χώρες του Βορρά και εκεί δεν θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, θα επιστρέψουν σταδιακά στις πρώτες οικονομικές απόψεις. Σήμερα που ζούμε; Σε μια Ευρώπη που ο Βορράς και η Δύση είναι εμβολιασμένοι και η Ανατολή όχι. Έχει έρθει η ώρα να επιλέξουμε αν θέλουμε να είμαστε Δύση ή Ανατολή. Ένα κομμάτι των συμπολιτών μας δεν εμβολιάζεται, δυστυχώς μεγάλο, τι να κάνουμε τώρα; Να τους κυνηγάμε στους δρόμους; Δεν γίνεται».
Συνέστησε δε στους επιχειρηματίες, να καλέσουν όσους γνωρίζουν ότι είναι ανεμβολίαστοι και να απευθύνουν μια έκκληση προκειμένου να εμβολιαστούν. «Ο επιχειρηματίας δουλεύει για το συμφέρον του. Είναι δουλειά πανστρατιάς δεν είναι μόνο της κυβέρνησης. Όλη η κοινωνία πρέπει να συστρατευτεί και να καταλάβει ότι αν δεν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό άνω του 90%, η πανδημία θα είναι εδώ και αυτή τη φορά θα είναι εδώ χωρίς να έχουμε λεφτά».
Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης, για ποιο λόγο εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ από τη διαδικασία των rapid test, απάντησε πως αυτό έγινε, καθώς οι χώροι που παρέμειναν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, εξαιρούνται από τα νέα μέτρα για τον ίδιο λόγο που δεν έκλεισαν και στο παρελθόν. «Έχεις ένα συμπολίτη μας στην Κρήτη, που δεν θέλει να εμβολιαστεί και να κάνει rapid test, πρέπει να πεθάνει από την πείνα; Δεν πρέπει να πάρει τα βασικά και στοιχειώδη αγαθά για να συνεχίσει να ζει; Αυτό είναι το κριτήριο».
«Δεν μπορώ να φανταστώ να γίνει έλεγχος σε εκκλησία εν μέσω λειτουργίας»
Μάλιστα, εξήγησε πως για τους χώρους λατρείας το σκεπτικό ήταν εντελώς διαφορετικό από την αρχή. «Χαίρομαι και είμαι περήφανος που η εκκλησία αναλαμβάνει το ρόλο της. Είπαμε κάθε μέτρο έχει από κάτω και τον τρόπο ελέγχου. Λέμε ότι πρέπει να πας στο λιανικό κατάστημα με rapid test αν είσαι ανεμβολίαστος ή με πιστοποιητικό. Αν δεν έχεις ένα από τα δύο και έρθει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή ΔΙΜΕΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης ή η ΕΛ.ΑΣ. και κάνει έλεγχο, τόσο π.χ. είναι το πρόστιμο. Φαντάζεστε σε μια Λειτουργία να μπει η Αστυνομία, να σταματήσει τη Λειτουργία για να κάνει έλεγχο και να βάλει πρόστιμο;».
Πρόσθεσε δε, πως ο ίδιος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό με κανένα τρόπο καθώς οι εκκλησίες είναι από τους πανάρχαιους χρόνους χώρος ασύλου. «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατασταλτικά μέτρα σε μια εκκλησία, είτε είναι τζαμί ή συναγωγή. Δεν γίνεται, είναι χώρος λατρείας. Θα δημιουργούσαμε στην κοινωνία διχασμούς και φαινόμενα ανεπανάληπτα. Τώρα, η Εκκλησία μόνη της, όχι επειδή επιβλήθηκε από το κράτος, αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη και χαίρομαι πολύ. Η Εκκλησία μας έχει από την αρχή στηρίξει αυτή την προσπάθεια και κακώς κατηγορείται επειδή κάποιοι ακραίοι εκκλησιαστικοί κύκλοι, κάνουν προπαγάνδες, αυτό δεν αφορά την επίσημη Εκκλησία».
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε κάθετος ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ξανά lockdown στην χώρα μας. «Στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες, γιατί έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τα πράγματα είναι απλά. Πορτογαλία 90% εμβολιασμένο, μισός νεκρός ανά εκατομμύριο την ημέρα, κρούσματα 500, 10 εκ. πληθυσμός. Ελλάδα, 10 εκ. πληθυσμός 65 – 70% εμβολιασμένοι, 5.000 κρούσματα, 50 νεκροί. Λετονία ίδιος πληθυσμός 30% εμβολιασμένοι 15 χιλ. κρούσματα, 300 νεκροί την ημέρα. Το πράγματα μιλάει από μόνο του. Όπου οι κοινωνίες εμβολιάστηκαν επέστρεψαν στην παλιά ζωή και άφησαν στο παρελθόν την πανδημία. Όπου δεν εμβολιάστηκαν έχουν άλλες σκηνές, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα αυτά».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Λετονίας και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος που δεν εμβολιάζεται, κινδυνεύει να πάρει την Ελλάδα στο λαιμό του. «Η Λετονία είναι ήδη σε lockdown, έχουν κάνει το πιο αυστηρό lockdown στην Ευρώπη, δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό. Απαγόρευσαν ακόμη και τα σούπερ μάρκετ στους ανεμβολίαστους και έχουν ειδικά καταστήματα τροφίμων, όπου πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι συγκεκριμένες ώρες και υπάρχουν άτομα με ειδικές στολές για να τους εξυπηρετούν. Θέλει κανείς να ζούμε εδώ τέτοιες καταστάσεις; Εγώ δεν θέλω, αυτοί που δεν εμβολιάζονται, κάποιοι χιλιάδες συμπολιτών μας το θέλουν, αφού δεν εμβολιάζονται. Ο κόσμος που δεν εμβολιάζεται κινδυνεύει να πάρει την Ελλάδα στο λαιμό του. Το εμβόλιο δεν το κάνεις για τον εαυτό σου, το κάνεις για τον συνάνθρωπο σου, τον συμπολίτη σου».
Ο ίδιος έδωσε απαντήσεις και για την τιμή των rapid test λέγοντας πως τα 10 ευρώ για τα τεστ, είναι από τις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε. «Στην Γαλλία κοστίζουν 22 ευρώ τα rapid test. Η τιμή αυτή που είναι διατιμημένη είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».
Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την πορεία των τιμών και την ακρίβεια λέγοντας πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παραμένει ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν εξαιρέσουμε στον Σεπτέμβριο την ενέργεια όλο το υπόλοιπο κομμάτι είναι σε αρνητικό πληθωρισμό και όσον αφορά την ενέργεια, πέραν των μέτρων που πήραμε, είμαστε ήδη στην 4 – 5η ημέρα που οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν με ραγδαίο ρυθμό. Άρα και η ενέργεια κάνει βήματα προς τα πίσω παγκοσμίως, συνεπώς και στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αναμφίβολα ακόμη και τα ναύλα έχουν πτώση, άρα λοιπόν όπως είχα προβλέψει στην αρχή του φαινομένου, βλέπω να κρατάει μέχρι τις γιορτές. Φαίνεται παγκόσμια η αντίστροφη τάση, δε νομίζω ότι πρέπει να έχουμε τόση ανησυχία. Η Ελλάδα ακόμη παραμένει η τρίτη χαμηλότερη χώρα σε πληθωρισμό στην Ευρώπη. Σε επίπεδο έτους είναι ζήτημα να φτάσουμε στο 0, το πρώτο εξάμηνο είχαμε αρνητικό πληθωρισμό στην Ελλάδα. Μπορεί παροδικά να υπάρξει, γιατί είναι ένα διεθνές φαινόμενο και σε ένα βαθμό επηρεάζει και εμάς αλλά βλέποντας τους επόμενος μήνες, έχει αρχίσει παγκοσμίως η αντίστροφη τάση».