Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και το γιατί λήφθηκε ξανά η απόφαση να κλείσει μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Open. «Η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο ήταν απολύτως σωστή, σε όλη την Aττική είχαμε αύξηση που ξεπερνά το 57% σε σχέση με το περασμένο έτος μέσα σε 12 μέρες. Είναι μια πολύ σημαντική ανάσα, προλαβαίνουν να ξεστοκάρουν και τα καταστήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ξαναέκλεισε το λιανεμπόριο, τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. «Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα , όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι «παρόμοιες εικόνες με την Ερμού είχαμε και στην Τσιμισκή, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε άνοδο των κρουσμάτων. Η αύξηση στην Αττική οφείλεται και στον χειμώνα, στη μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Μ. Βρετανία και θέλαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι αποτρεπτικά, αντί να περιμένουμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα και να πάμε σε lockdown».
Όσον αφορά το γιατί το lockdown στην Αττική δεν ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, αν και είναι στις κόκκινες περιοχές είπε: «Tα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για να προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχει απορριφθεί το lockdown στην Αττική από τις 6 το απόγευμα, γιατί θα δημιουργούνταν συνωστισμός λόγω του μεγέθους πληθυσμού της Αττικής. Δεν είμαι τύραννος, προσπαθώ να κάνω το σωστό και αν κάνω λάθος το διορθώνω. Επιτρέψαμε την παράδοση εντός στα καταστήματα που δεν μπόρεσαν να δουλέψουν επαρκώς με το click away. Αφήστε τις συγκρίσεις, το μέγεθος της στήριξης που έχει λάβει η μικρομεσαία επιχείρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πρωτοφανές και αυτές οι 12 μέρες έδωσαν μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις. Με τα νέα μέτρα δεν είναι 100% κλειστή η αγορά, πήγε στο 50%. Η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες έχει κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο».
Για την εστίαση, o υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δρόμο για να ανοίξει, πάμε για τον Μάρτιο ή και αργότερα. Αλλά θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».
Γώγος: Είναι αγώνας μακρών αποστάσεων, ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο «είμαστε σε μια δύσκολη υγειονομική κατάσταση, θέλουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, γιατί με το εξαντλημένο προσωπικό στο σύστημα υγείας θα είχαμε πρόβλημα». «Είναι αγώνας μακρών αποστάσεων, ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος. Έχουμε έναν χρόνο που ζούμε με τον κορωνοϊό και προσπαθούμε να μη χτυπήσουμε αναγκαίες δομές τις οικονομίας, έχουμε θέμα και με τα υπόλοιπα νοσήματα. Προσπαθούμε να πάμε σιγά σιγά, το περίφημο ακορντεόν δεν είναι στον βαθμό lockdown, είναι μερικό lockdown, για παράδειγμα πήραμε ένα μικρό μέτρο για τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και το λιανεμπόριο δεν έκλεισε τελείως».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν κλείσαμε εντελώς τα σχολεία ήταν γιατί δεν ελέγχαμε την κατάσταση, τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όταν μια περιοχή μπαίνει στο κόκκινο, τότε τα σχολεία που θα λειτουργούν θα είναι μόνο τα γυμνάσια και στο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει το click away και το click in shop.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και στο κατά πόσο θα δυσκολέψουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «ο ιός θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσω των μεταλλάξεων. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε μια πλειάδα αποτελεσματικών εμβολίων και έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Το ακορντεόν είναι εύλογο, γιατί ο ιός δίνει το στίγμα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε. Η ΕΕ έχασε πάρα πολύ χρόνο, άλλα κράτη έκαναν συμφωνίες πολύ γρήγορα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τις εταιρείες να προωθήσουν την μαζική παραγωγή μέσα από τη συνεργασία με άλλες εταιρείες».
Πηγή: ethnos.gr