Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την επιστροφή της βιομηχανίας στην Ευρώπη

Πρέπει να διαβάσετε

Η πρώτη, στην ιστορία, Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας καθώς και το Σχέδιο Δράσης 43 παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε επισήμως σε εκδήλωση στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην 86η ΔΕΘ.

Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την επιστροφή (re-shoring) της βιομηχανίας στην Ευρώπη και στόχος μας είναι να ξαναγίνει υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη», επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 10,7% σήμερα, στο 13% εντός πενταετίας και στο 15% έως το 2030, με ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων από το 9,2% του ΑΕΠ σήμερα στο 15% εντός πενταετίας, καθώς και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη βιομηχανία από το 8,2% στο 12% μέχρι το 2027», ανέφερε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Θέμις Ευτυχίδου.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «τις επόμενες ημέρες ξεκινούμε την υλοποίηση των δράσεων όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, με συγκεκριμένα βήματα, συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και σφιχτά χρονοδιαγράμματα», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «αποκτά για πρώτη φορά μακροπρόθεσμη βιομηχανική στρατηγική, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνου δημιουργικού διαλόγου και αγαστής συνεργασίας όλων των Υπουργείων και των εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες της, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας αναφέροντας την άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 7% (σε ετήσια βάση) τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και διαβεβαίωσε ότι «συγκροτημένα, με σχέδιο, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα θα πάμε την βιομηχανία εκεί που της αξίζει και που μπορεί».

«Μία ανταγωνιστική και ισχυρή βιομηχανία δεν ήταν πότε τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μίας καλά σχεδιασμένης και ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής», υπογράμμισε η κ. Θέμις Ευτυχίδου, η οποία ανέλυσε τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας.

Παράλληλα, παρουσίασε τις προτεινόμενες δέσμες δράσεων που η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα αναπτύξει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ – ΕΠΑνΕΚ 2021 – 2027. Οι δράσεις αφορούν στην ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση και την πιστοποίησή της, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο δεξιοτήτων στη βιομηχανία, στην ενίσχυση της εξωστρέφεια των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τέλος – στο απόλυτο ζητούμενο – στην πράσινη μετάβαση και προσαρμογή των βιομηχανιών στην κλιματική αλλαγή.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα