Γεωργιάδης: Δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων

Πρέπει να διαβάσετε

Δύσκολη χαρακτήρισε τη λειτουργία της εστίασης ακόμα και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δεν νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα».

Μάλιστα, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

«Συμμερίζομαι απόλυτα όλη την αγωνία των ανθρώπων που βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν κάνει μεγάλες αγορές για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση των εορτών και είναι φυσιολογικό να θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εποχικά προϊόντα. Ωστόσο, ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δε θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει ούτε μεγάλα τραπέζια ούτε ρεβεγιόν».

Για το «click away»

Αναφορικά με το click away, το οποίο είχε ανακοινώσει την Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε πως πρόκειται για ένα τρόπο να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.

«Είναι παραγγελία ηλεκτρονική που σου στέλνει το κατάστημα την ώρα και πας και το παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα. Βέβαια θα πρέπει προφανώς οι επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα» είπε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Πολλά καταστήματα μας είχαν εισηγηθεί να το καθιερώσουμε και εν μέσω της καραντίνας, όμως επιλέξαμε να μην το κάνουμε για να αποφύγουμε των συνωστισμό και να επιταχύνουμε την πτώση των κρουσμάτων. Και από την ένταση του φαινομένου φαίνεται ότι καλώς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε ότι ο δείκτης που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο.
«Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο», κατέληξε.

 

Πηγή: Cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα