Ευθέως για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από τις δυνάμεις του Ισραήλ κάνει λόγο έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πρόκειται για μια αναλυτική έκθεση, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες, μαρτυρίες επιζώντων και δεδομένα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τα ευρήματα είναι σοκαριστικά, αποκαλύπτοντας μαζικούς θανάτους, καταστροφή κρίσιμων υποδομών και σκόπιμη δημιουργία αφόρητων συνθηκών ζωής.
Η έκθεση με τίτλο «»Νιώθεις Σαν Να Μην Είσαι Άνθρωπος»: Η γενοκτονία του Ισραήλ Κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», υποστηρίζει πώς, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επίθεσης που εξαπέλυσε μετά τις φονικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή στις/στους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα με θράσος, αδιάκοπα και με πλήρη ατιμωρησία.
Υπενθυμίζεται πως πάνω από 42.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, με το 65% αυτών να αποτελεί γυναίκες και παιδιά, ενώ το 97% του νερού της Γάζας έχει χαρακτηριστεί μη πόσιμο λόγω αποκλεισμού και βίαιων ενεργειών. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές: εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, εδραίωση ενός καθεστώς θανάτου και σταδιακή εξάλειψη της πολιτιστικής ταυτότητας του παλαιστινιακού λαού.
Το ανθρωπιστικό κόστος
Η Γάζα, μια περιοχή με πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, βιώνει καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έρευνα καταγράφει πάνω από 42.000 θανάτους Παλαιστινίων, από τους οποίους το 65% είναι γυναίκες και παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει τη συστηματική στοχοποίηση αμάχων. Παράλληλα, το 85% του πληθυσμού εξαρτάται από εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η καταστροφή των υγειονομικών υποδομών έχει οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Η συστηματική στέρηση βασικών πόρων, όπως το νερό και η τροφή, έχει καταστήσει τη ζωή στην Παλαιστίνη μη βιώσιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 97% του νερού της περιοχής είναι μη πόσιμο, ενώ οι καθημερινές διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τη λειτουργία νοσοκομείων και την παροχή βασικών υπηρεσιών. Αυτή η στρατηγική αποκλεισμού δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που υπονομεύουν οποιαδήποτε δυνατότητα επιβίωσης ή αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κατοίκους της Γάζας.
«Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι το Ισραήλ προέβη σε πράξεις που απαγορεύονται από τη Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τις/τους Παλαιστίνιες/ους στη Γάζα. Οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν δολοφονίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών και σκόπιμη επιβολή στους Παλαιστίνιους στη Γάζα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική τους εξόντωση. Κάθε μήνα που περνά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μια υποδεέστερη ομάδα ανθρώπων ανάξια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, αποδεικνύοντας την πρόθεσή του να επιφέρει τη φυσική τους εξόντωση», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Κατασκευασμένη έρευνα «βλέπει» το Ισραήλ
«Η φανατική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εκπόνησε για άλλη μια φορά μια κατασκευασμένη αναφορά που είναι εντελώς ψευδής και βασίζεται σε ψέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Όρεν Μαρμορστάιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντώντας στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό σκηνών όπου ζουν πολλοί εκτοπισμένοι στη νότια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισε 28, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Νοσοκομείου Nasser που βρίσκεται στην κοντινή πόλη Χαν Γιούνις.
Πηγή του ισραηλινού στρατού είπε στο Associated Press ότι έπληξε μαχητές της Χαμάς «που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή. Προηγούμενα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα σκότωσαν οκτώ άτομα, τέσσερα εκ των οποίων παιδιά, ανέφερε το AP.
«Αβάσιμες» θεωρεί η Ουάσιγκτον τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν από πλευράς τους σήμερα (Παρασκευή, 6/12) την αντίθεσή τους στις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας που διατύπωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε βάρος του Ισραήλ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τις χαρακτηρίζει «αβάσιμες».
«Δεν συμφωνούμε με τα συμπεράσματα μιας τέτοιας έκθεσης. Έχουμε ήδη πει και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας είναι αβάσιμοι» είπε στους δημοσιογράφους ο Βεντάντ Πατέλ, οαναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.