Το μωρό ενός αγνώστου γέννησε εν αγνοία της μία γυναίκα στην Αυστραλία, η οποία υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Ένα «λάθος» στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχε ως αποτέλεσμα να εμφυτευθεί στη γυναίκα το έμβρυο άλλης πελάτισσας.
Το λάθος ανακαλύφθηκε μόλις των Φεβρουάριο, όταν οι υπεύθυνοι της κλινικής του Μπρίσμπεϊν διαπίστωσαν ότι, το ζευγάρι δοτών είχε υπερβολικά μεγάλο αριθμό εμβρύων υπόλοιπο. Σύμφωνα με την κλινική, Monash IVF, το προσωπικό ανακάλυψε ότι ένα «ξένο» έμβρυο είχε κατά λάθος αποψυχθεί και εμφυτευθεί στη μήτρα της μητέρας. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Αυστραλίας ανέφεραν ότι το μωρό γεννήθηκε το 2024. Από πλευράς Monash IVF δεν επιβεβαιώνεται η ηλικία του μωρού.
Η Monash IVF είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αυστραλία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε πρώτο στάδιο η έρευνα δεν αποκάλυψε άλλα τέτοια λάθη. Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζονται οι εμπλεκόμενοι ασθενείς, ούτε αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού. «Όλο το προσωπικό της Monash IVF είμαστε συντετριμμένοι και ζητάμε συγγνώμη από όλους τους εμπλεκόμενους», σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Michael Knaap. «Σε αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή, πρώτο μας μέλημα είναι η υποστήριξη των εμπλεκόμενων», πρόσθεσε.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, το «ανθρώπινο λάθος» έγινε «παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται αυστηρά πρωτόκολλα εργαστηριακής ασφάλειας». Η επιχείρηση υπογράμμισε ότι ανέφερε το επεισόδιο στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή της πολιτείας του Κουίνσλαντ. Η Monash IVF άνοιξε το 1971 και δέχεται ασθενείς σε δεκάδες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία. Πέρυσι, η εταιρεία συμβιβάστηκε με ομαδική αγωγή από περισσότερους από 700 ασθενείς, χωρίς να παραδεχτεί την ευθύνη της, μετά από ισχυρισμούς ότι οι κλινικές της κατέστρεψαν δυνητικά βιώσιμα έμβρυα. Η κλινική κατέβαλε αποζημίωση ύψους 56 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (35 εκατομμύρια δολάρια).
Σπάνιες περιπτώσεις λάθος εμφύτευσης εμβρύων έχουν αναφερθεί και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ευρώπη. Στην αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια, τον περασμένο Φεβρουάριο, μία γυναίκα κατέθεσε μήνυση κατά μιας κλινικής γονιμότητας, αφού γέννησε το μωρό ενός αγνώστου. Η Krystena Murray συνειδητοποίησε το λάθος μετά τη γέννηση του μωρού, επειδή τόσο η ίδια όσο και ο δωρητής σπέρματος ήταν λευκοί και το παιδί ήταν μαύρο. Η Murray δήλωσε ότι ήθελε να μεγαλώσει το μωρό, αλλά έδωσε οικειοθελώς το 5 μηνών παιδί στους βιολογικούς του γονείς, αφού της είπαν ότι δεν θα κέρδιζε τον δικαστικό αγώνα για την επιμέλειά του.
Στην Αυστραλία, κάθε πολιτεία θεσπίζει τους δικούς της νόμους και κανόνες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό, σύμφωνα με πολλούς, θέτει τους εμπλεκόμενους ασθενείς σε κίνδυνο λάθους ή ανεπαρκούς εποπτείας. Μόλις το 2024 το κοινοβούλιο του Κουίνσλαντ ψήφισε τους πρώτους νόμους που ρυθμίζουν σχετικά θέματα.
«Επιτακτική ανάγκη»
Η ψηφισθείσα νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία μητρώου για όλα τα βρέφη που έχουν συλληφθεί εξωσωματικά. Καθιστούν επίσης παράνομη την καταστροφή του ιατρικού ιστορικού των δοτών. Η υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της χώρας, Amanda Rishworth, τόνισε ότι οι πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας «πρέπει να διερευνήσουν προσεκτικά εάν οι κανονισμοί τους ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και τις πιθανότητες». Όπως υπογράμμισε η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη, «είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη».