Πολύ μεγάλος αριθμός νοσηλειών και μάλιστα βαριάς μορφής, με μεγάλο ποσοστό των ασθενών να είναι ανεμβολίαστο καταγράφεται αυτήν την περίοδο στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου δίνεται καθημερινά μάχη για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής βοήθειας, παρά τη σημαντική υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
«Είμαστε γεμάτοι από ασθενείς και έχουμε φέτος περισσότερους ανεμβολίαστους, όμως ειδικά τα άτομα με συννοσηρότητες, παχυσαρκία, χρόνιο κάπνισμα και χρήση αλκοόλ θα έπρεπε να είχαν ήδη εμβολιαστεί» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διαταραχών Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δ/ντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και Αντιπρύτανις Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σοφία Σχίζα.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν νοσηλευόμενοι και μικρότερης ηλικίας, 35 και 40 ετών, πέραν των ατόμων με συννοσηρότητες και άνω των 60 ετών, γι’ αυτό και απεύθυνε έκκληση οι ανεμβολίαστες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν έστω και τώρα για να μην νοσήσουν με βαριές πνευμονίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες που μπορεί να τις οδηγήσουν στη ΜΕΘ. «Μια βόλτα στην Πνευμονολογική Κλινική ίσως πείσει κάποιους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα. Σχίζα, η πρώτη γυναίκα Δ/ντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αφού υπογράμμισε την εξαιρετική δουλειά των προκατόχων της, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό ιατρικό και ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται, αλλά και στην άμεση προμήθεια και νέων σύγχρονων μηχανημάτων ώστε οι ασθενείς του νησιού να μην αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα. «Η νέα Δ/νση, συνεργατικά με όλα τα στελέχη της Κλινικής και με την αρωγή της Διοίκησης και της Περιφέρειας Κρήτης με του ΕΣΠΑ, προσδοκούμε επίσης στην περαιτέρω στελέχωση της Κλινικής γενικότερα και της επεμβατικής πνευμονολογίας ειδικότερα. Χρειάζεται κόσμος, χρειάζονται κίνητρα σε αριθμό προσώπων, οικονομικά και ανταποδοτικά, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με ηρωικές προσπάθειες κρατάει πολύ ψηλά το επίπεδο για τον ασθενή. Στην Πνευμονολογική Κλινική χρειαζόσαστε ενίσχυση με τουλάχιστον τέσσερα επιπλέον άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και δύο ειδικούς γιατρούς για θέματα μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού και αποκατάστασης της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ξέρω ότι η Διοίκηση προσπαθεί να βρει προσωπικό», τόνισε.
Ως ειδική στις διαταραχές ύπνου, η κα Σχίζα επισήμανε παράλληλα ότι στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο ποσοστό διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, που πέραν των γενεσιουργών αιτίων, οφείλονται και στην παρουσία των δύο κύριων εχθρών του, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, που αποτελούν σοβαρούς παράγοντες επιδείνωσης. «Η αϋπνία και οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων. Στο δικό μας Εργαστήριο του Πνευμονολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής, που λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια (το ΠΑΓΝΗ διαθέτει ένα ακόμα Εργαστήριο στη ΜΕΘ) παρατηρούμε μία κορύφωση των προβλημάτων ύπνου στους άνδρες μετά τα 40-45 και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παλιότερα η αναλογία ήταν τρεις άνδρες προς μία γυναίκα, τώρα η αναλογία αυτή αλλάζει. Πλέον υπάρχει ολιστική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, φέρνοντας τον ασθενή στα επίπεδα του φυσιολογικού», επισήμανε.