Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γάζα: Ανείπωτος θρήνος για τον γιατρό που φρόντιζε εκατοντάδες τραυματίες-αμάχους

Πρέπει να διαβάσετε

Ποιος ήταν ο Μαρουάν αλ-Σουλτάν – «Νοιαζόταν για τους ασθενείς του – Δεν έφυγε ποτέ από τη Γάζα»

 

 

Ο Μαρουάν αλ-Σουλτάν, διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της Γάζας στον καταυλισμό Τζαμπάλια, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Κατά τη διάρκεια των 20 μηνών του πολέμου, ο καρδιολόγος είχε γίνει ένας από τους κύριους αφηγητές της σύγκρουσης, περιγράφοντας ξανά και ξανά στον κόσμο τις φρικτές σκηνές που έβλεπε στα τμήματα του νοσοκομείου.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε μέσα σε άλλο νοσοκομείο, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, φαίνεται ο μικρός γιος του Σουλτάν να κλαίει με λυγμούς καθώς στέκεται πάνω από το πτώμα του πατέρα του. Δίπλα του βρίσκεται ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Μουνίρ αλ-Μπουρς, ο οποίος αγκαλιάζει το αγόρι πριν αρχίσει να κλαίει.

Γάζα-Νεκρός-Γιατρός
Θρήνος για τον γιατρό που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στο διαμέρισμα που ζούσε στη Γάζα Getty Images – Anadolu

Συγγενείς του Σουλτάν είπαν ότι η επίθεση της Τετάρτης είχε ως στόχο το διαμέρισμα στην πόλη της Γάζα όπου διέμενε, σκοτώνοντας επίσης τη σύζυγο, την αδελφή, την μικρότερη κόρη και τον γαμπρό του γιατρού. Σε δήλωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτύπησε «έναν βασικό τρομοκράτη της οργάνωσης Χαμάς», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Ο ισχυρισμός ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης τραυματίστηκαν άμαχοι πολίτες εξετάζεται», ανέφερε.

Κλειστά τα δημόσια νοσοκομεία στη Γάζα

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής, προκαλώντας ζημιές και καταστροφές σε κλινικές και νοσοκομεία, σκοτώνοντας ή συλλαμβάνοντας εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και εμποδίζοντας συστηματικά την είσοδο φαρμάκων και άλλων ζωτικών προμηθειών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Χαμάς, η οποία κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας, ότι δραστηριοποιείται στα υπόγεια τμήματα των τοπικών νοσοκομείων.

Περισσότεροι από 57.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα κλειστά νοσοκομεία έχουν οξύνει την κρίση στην υγειονομική περίθαλψη σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον συνηθισμένο οι γιατροί να περιθάλπουν τραυματίες σε υπερπλήρεις θαλάμους με αιματοβαμμένα πατώματα, καθώς τα περιορισμένα αποθέματα αναισθητικών εξαντλούνται.

 

«Σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη Γάζα έχουν κλείσει ή έχουν καταστραφεί από τους μήνες των εχθροπραξιών και των περιορισμών στην είσοδο κρίσιμων φαρμάκων, προμηθειών και εξοπλισμού», ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού την Τετάρτη. «Οι λίγες ιατρικές εγκαταστάσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν -συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού- είναι υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν επικίνδυνη έλλειψη βασικών προμηθειών, όπως καύσιμα».

Ποιος ήταν ο γιατρός της Γάζας που μαχόταν με την επιστήμη του

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μηνύματα προς δημοσιογράφους της Washington Post, ο Σουλτάν παρέθεσε κατά τη διάρκεια του πολέμου μια συγκλονιστική περιγραφή του πώς η Γάζα έφτασε σε αυτό το σημείο. Στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ετοιμάζονταν για μια ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή, ο Σουλτάν περιέγραψε το σοκ της στιγμής μέσα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο σαν να βρισκόταν «σε εφιάλτη». Η εισροή θυμάτων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ήταν τόσο μεγάλη που σχεδόν δεν έβγαινε από το νοσοκομείο, καθώς φοβόταν πως αν έβγαινε, θα σκοτωνόταν.

Μέχρι τον Νοέμβριο, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Γάζας είχε καταρρεύσει και ο Σουλτάν είπε ότι το προσωπικό του αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μεγάφωνα για να κατευθύνει τους γιατρούς στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλιά, όπου εκατοντάδες άμαχοι είχαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του πολέμου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το ίδιο το Ινδονησιακό Νοσοκομείο βρέθηκε υπό πολιορκία και σχεδόν χωρίς εξοπλισμό, ο Σουλτάν εξέδωσε την πρώτη από μια σειρά επειγουσών εκκλήσεων προς τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας την προστασία της μονάδας και της ομάδας του.

Γάζα-Νεκρός-Γιατρός
Φίλοι και συγγενείς θρηνούν τον θάνατο του γιατρού Μαρουάν αλ-Σουλτάν, ο οποίος σκοτώθηκε έπειτα από ισραηλινή επίθεση στο διαμέρισμα που ζούσε στη Γάζα. Getty Images – Anadolu

Νοιαζόταν για τους ασθενείς του – Δεν έφυγε ποτέ από τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορήσει το νοσοκομείο για συνδέσεις με μαχητικές ομάδες σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η οικογένεια του Σουλτάν απέρριψε κάθε κατηγορία ότι ο γιατρός είχε εμπλακεί σε μαχητικές ενέργειες. «Δεν είναι μέλος του κινήματος. Απλώς νοιαζόταν για τους ασθενείς και τους περιέθαλπε», δήλωσε η κόρη του Λόμπνα την Τετάρτη, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι al-Arabiya.

Ο Χαντίκι Χαμπίμπ, πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής με έδρα την Τζακάρτα που βοήθησε στην κατασκευή του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, είπε ότι το νοσοκομείο παραδόθηκε επίσημα στο Υπουργείο Υγείας της Γάζας το 2015. Ο Σουλτάν, είπε ο Χαμπίμπ σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Τζακάρτα, έγινε «σύμβολο» της ανθεκτικότητας του μαχόμενου λαού της Γάζας. Δεν έφυγε ποτέ από τη βόρεια Γάζα ούτε εγκατέλειψε την προσπάθειά του να κρατήσει το νοσοκομείο ανοιχτό και να φροντίσει τους ασθενείς του, συμπλήρωσε ο Χαμπίμπ.

Ο καρδιολόγος «δεν πολεμούσε έξω, αλλά από μέσα. Πολεμούσε κάτι πιο σοβαρό. Πολεμούσε την απάθεια», ισχυρίστηκε ο Σεχάμπ, ένας άλλος γιατρός. «Και παρόλα αυτά, χαμογελούσε. Όχι από ανόητη ελπίδα, αλλά από κάτι πιο ιερό: την ανυπακοή». «Ξέρετε τι σημαίνει να είσαι χαρούμενος στην κόλαση; Αυτό ήταν το θαύμα του. Αυτή ήταν η εξέγερσή του».

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα