Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλλικές εκλογές: Πιο πειστικός o Μακρόν από τη Λεπέν στο debate σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πρέπει να διαβάσετε

Αλώβητος από τη δίωρη και φλογερή -κατά τους αναλυτές- τηλεμαχία βγήκε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατηρώντας όχι μόνο το συμπαγές προβάδισμά του, αλλά και την ψυχραιμία του, σε ένα τηλεοπτικό πινγκ πονγκ για γερά νεύρα.

Συγκεντρωμένος, εύστροφος και με γρήγορα αντανακλαστικά, ο πρόεδρος Μάκρον πέτυχε τον αντικειμενικό του σκοπό, δηλαδή να αποσπάσει την σκεπτικιστική «ομολογία» της αντιπάλου του αναφορικά με το όραμά της για την ΕΕ, αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που του έδωσε περισσότερους πόντους ενώπιον των Γάλλων τηλεθεατών.

Η πίεση προς την ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν πάνω στα… σχοινιά του δανείου που έλαβε το κόμμα της το 2014 από ρωσική τράπεζα την έφερε σε προφανή αμηχανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συμπεραίνει πως «εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», σχολιάζοντας, ανάμεσα στα άλλα το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει λάβει δάνειο (αλλά από γαλλική τράπεζα). Υπόμνηση, η οποία λειτούργησε μάλλον ως τονωτική ένεση για τη λαϊκή του εικόνα, μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται περί ελιτισμού και συναισθηματικής απόστασης, όπως του προσάπτει και η πολιτική του αντίπαλος.

https://youtu.be/NKtZprAHJwM

Περιγράφοντας -σε περίπτωση εκλογής της- μια προεδρία της «καθημερινότητας των Γάλλων», η Μαρίν Λε Πεν πρόταξε στη στρατηγική της το κόστος ζωής, την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση του κοινωνικού κράτους, για να καταλήξει, εντέλει, στο δημοψήφισμα για μετανάστες.

Το αν, ωστόσο, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θα κριθεί στην… Μόσχα, είναι κάτι στο οποίο ποντάρει τα ρέστα του το επιτελείο Μακρόν, επιχειρώντας να αναδείξει τον αναθεωρητισμό, την μισαλλοδοξία, αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό της Μαρίν Λε Πεν. Για το λόγο αυτό, ο σημερινός πρόεδρος προσπάθησε να διαβάσει -κάτω από την αναζήτηση σε φιλοσοφική κατεύθυνση της ανθυποψήφιάς του για μια «Ευρώπη των λαών»- τις δεύτερες σκέψεις της για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, μολονότι η Λε Πεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αν επιθυμούσε κάτι τέτοιο πραγματικά, θα είχε προτείνει δημόσια την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση.

Στον αντίποδα, η ίδια σχολίασε για την κατηγορία περί ευρωσκεπτικισμού ότι επιθυμεί να κινηθεί με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της ΕΕ. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (…) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», όπως δήλωσε η Λε Πεν, με τον Εμανουέλ Μακρόν να σχολιάζει εμφατικά πως «δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια «Ευρώπη των εθνών», εννοεί το Frexit.

Υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την άβυσσο που τον χωρίζει με την αντίπαλό του αναφορικά με το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα και το μέλλον του, αλλά και τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα, ο σημερινός πρόεδρος απέδωσε στην κάλπη της Κυριακής χαρακτήρα δημοψηφίσματος στοχεύοντας κυρίως τη δεξαμενή της αποχής, αφού εμφανίστηκε ως εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά και της ισχυροποίησης της θέσης της Γαλλίας, σε επίπεδο οικονομίας και κουλτούρας διεθνώς.

Πιο πειστικός ο Μαρκόν από τη Λεπέν στο debate σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο κεντρώος φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε πως ήταν πιο πειστικός, αλλά και πιο αλαζόνας, από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στην προεκλογική τους τηλεμαχία χθες βράδυ, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν.

Το 2017, ανάλογη έρευνα είχε αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων επίσης τον κ. Μακρόν, πολύ πιο καθαρά (63%).

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του εξασφαλίζοντας γύρω στο 55,5% των ψήφων. Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαρίν Λε Πεν προσήλθε καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη εμφάνισή της πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, υπήρξε πιο μαχητικός, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις στο τεχνικό σκέλος της συζήτησης. Αμφότεροι, πάντως, προσήλθαν στην τηλεμαχία προσβλέποντας σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων, προκειμένου να εδραιώσουν τις διαχωριστικές γραμμές τους σε κοινή γαλλική θέα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Προτάσσοντας, δηλαδή, την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη που υποχωρεί καθημερινά, σε συνδυασμό με το έλλειμμα ασφάλειας, η κ. Λε Πεν έδωσε τη χθεσινή τηλεοπτική μάχη με περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το 2017, παρά την ορμητικότητα του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως παρατηρεί το BBC, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο σημερινός Πρόεδρος κινήθηκε επιθετικά και με νεύρο προς την ανθυποψήφιά του, εκπέμποντας εικόνα ριζοσπάστη παρά ηγέτη που ζητά να επανεκλεγεί, σχολιάζοντας δηκτικά και διακόπτοντας την συνομιλήτριά του. Η τακτική αυτή επιλογή από μέρους του Μακρόν κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά και τον ίδιο προφυλαγμένο από περαιτέρω κυβερνητική φθορά, παρότι υπήρξαν και για εκείνον δύσκολες στιγμές στην τηλεμαχία, όπως η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και το χρέος της πανδημίας.

Στην περίπτωση της Λε Πεν, όμως, η ήρεμη στάση που επιχείρησε να διατηρήσει σε όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας αντανακλά και τη στάση της να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Γάλλους πολίτες, μετά την επί δεκαετίες γνωστή, ακροδεξιά και ξενοφοβική της έκφραση. Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια υστερεί του Μακρόν στις έρευνες στις ηλικίες έως και 44-56, οπότε η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ίδια να δοκιμάσει τη δύναμη της πειθούς της απέναντι στους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, καθησυχάζοντάς τους απέναντι στην πιθανότητα μιας Προεδρίας ταυτισμένης με τη γαλλική ακροδεξιά.

Τα δυνατά σημεία

Παρά τις απώλειες σε πολιτικό κεφάλαιο που του επέφεραν οι «πρωτοφανείς κρίσεις» τις ημέρες της διακυβέρνησής του, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφάνισε χθες μερικά από τα δυνατά του σημεία:

Μεταγνώση: Η ένταση των κρίσεων που διαχειρίστηκε, αλλά και η καθημερινή τριβή με τη διακυβέρνηση επί πέντε χρόνια, του επέτρεψαν να παρουσιάσει μια ολιστική εικόνα του μοντέλου διακυβέρνησής του, το οποίο συνδυάζει την πολιτική πρόβλεψη με τον τεχνοκρατισμό. Διατηρώντας τον έλεγχο της συζήτησης, στη μεγάλη εικόνα ο Πρόεδρος Μακρόν περιέγραψε νέες τομές, αλλά και εμφανίστηκε πολύ καλά «διαβασμένος» για ζητήματα όπως: το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια, αλλά και το κοσμικό κράτος, έχοντας προβλέψει τις αδυναμίες της αντιπάλου του.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στην ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν ο ίδιος υπερθεμάτιζε του κοινοτικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών ιδεών. Πολύ περισσότερο, όταν η Λε Πεν εργάστηκε συστηματικά σε αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση, με σκοπό να «κανονικοποιήσει» την αντιευρωπαϊκή της ρητορική, προκειμένου να αδρανοποιήσει τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά των Γάλλων. Επανερχόμενος, όμως, στο ζήτημα ο Εμανουέλ Μακρόν κατέδειξε το εσκεμμένα θολό σχέδιο της Λε Πεν για μεταρρύθμιση της ΕΕ υπέρ των γαλλικών συμφερόντων με επιμέρους παραδείγματα, όπως η κατάργηση της ενιαίας αγοράς ή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φέρνοντας πιο κοντά το Frexit.

Αριστερή στροφή: Υπό το πρίσμα της αριστερής στροφής προς τη δεξαμενή του Ζακ-Λυκ Μελανσόν, ο σημερινός Πρόεδρος προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Υγεία, ξεδιπλώνοντας την αντεπίθεσή του για τις αιτιάσεις ως προς το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων στην πρόταση ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αγοραστική δύναμη είναι να καταπολεμήσεις την ανεργία». Επιπρόσθετα, επισήμανε πως η ανθυποψήφιά του διακατέχεται από κλιματοσκεπτισμό, με τη Λε Πεν να εμφανίζει εγγενή αδυναμία στην ανάλυση του ενεργειακού της προγράμματος για τη Γαλλία, δίνοντας δηλαδή την εντύπωση ότι έχει περιοριστεί σε προτάσεις παρωχημένες για το επίδικο της εποχής και της χώρας της, όπως ο συνδυασμός ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας. Η αδυναμία της να παρακολουθήσει στενά τις τρέχουσες εξελίξεις φάνηκε και στην περίπτωση του «πράσινου υδρογόνου», το οποίο μεν μνημόνευσε, αλλά δεν αποτελεί πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σχολίασε ο Μακρόν.

Εκτός από την απόπειρα «κανονικοποίησης» της Ακροδεξιάς, που συντελείται μέσα από την υποψηφιότητά της, η Μαρίν Λε Πεν κατηύθυνε τα βέλη της κατά του Μακρόν με φόντο και την πανδημία του κορωνοϊού. Λέγοντας ειρωνικά πως «δεν έχω τη την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», η κ. Λε Πεν προανήγγειλε 20 δισ. επενδύσεις στην υγεία σε δύο χρόνια, όπως και αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Κοσμικό κράτος: Οι τόνοι, όμως, ανέβηκαν κατακόρυφα σε ένα προνομιακό για τη Λε Πεν θέμα της ατζέντας, δηλαδή την μαντίλα. Στα άλματα λογικής, για τα οποία την εγκάλεσε ο πρόεδρος Μακρόν, η αντίπαλός του δήλωσε ότι θέλει «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης», προκαλώντας δημοψήφισμα για την μετανάστευση. Απαντώντας με πράξη, ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Μαρίν Λε Πεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της ισλαμικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους, με το Γάλλο Πρόεδρο να απαντά πως μια τέτοια κίνηση θίγει τον πυρήνα του κοσμικού κράτους και θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία. Η Λε Πεν ανταπάντησε πως δεν μάχεται ενάντια στη θρησκεία, δηλαδή στο Ισλάμ, αλλά ενάντια στην «ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο», με τον Μακρόν να αναφέρει πως η ανθυποψήφιά του «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα