Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλλία: Σημάδια εκτόνωσης των συγκρούσεων – Εκατοντάδες συλλήψεις, σε επιφυλακή η αστυνομία

Πρέπει να διαβάσετε

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί για πέμπτη μέρα στη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, με τις συγκρούσεις αστυνομικών και ταραχοποιών να συνεχίζονται σε πολλές πόλεις, ωστόσο, είναι μικρότερης έντασης όπως διακρίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ χθες Σάββατο, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης, ωστόσο, δεν έχει εκλείψει ακόμα το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Πολλές γαλλικές πόλεις έχουν βυθιστεί στο χάος από την Τρίτη και η αστυνομία σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία έχει προβεί σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις, ενώ μόχο χθες Σάββατο, άλλα 121 άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 45.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα νύχτα το Σάββατο ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο του Παρισιού φαίνεται ότι απέτρεψε τις μεγάλες διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας γράφοντας στα social media πως η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη.

Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Καταστροφές και λεηλασίες

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού ήταν η θρυαλλίδα με τα προάστια του Παρισιού, αλλά και άλλες πόλεις να παίρνουν φωτά.

Νεαροί, κυρίως μετανάστες, καίνε και λεηλατούν καταστήματα, βανδαλίζουν δημόσια κτήρια και βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έχθρα προς το Κράτος για το οποίο είναι αόρατοι. Απέναντί τους έχουν παραταχθεί 45.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Οι καταστροφές είναι ήδη πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία και 250 υποκαταστήματα τραπεζών.

Χθες, σε Μασσαλία, Λυών, Σεντ Ετιέν σταμάτησαν από νωρίς οι δημόσιες συγκοινωνίες και κατέβασαν ρολά τα καταστήματα. Στη Μασσαλία, η δημόσια συγκοινωνία σταμάτησε στις 18:00. Τα υπεραστικά δίκτυα σταμάτησαν στις 3:30 μ.μ., όπως και η αυτοεξυπηρέτηση ποδηλάτων και οι 35 χώροι στάθμευσης που διαχειρίζεται η μητρόπολη της Μασσαλίας. Στο Σεν Ετιέν, οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν στις δύο το μεσημέρι, ενώ οι έμποροι κλήθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».

Στο Παρίσι, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο από τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Όπως ανακοινώθηκε, δε, το μέτρο αυτό να ισχύσει και τα επόμενα 24ωρα, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση.

Ποινικές ευθύνες στους γονείς των ανηλίκων

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti, ανέφερε ότι το 1/3 των συλληφθέντων είναι ανήλικοι ενώ έδειξε ως υπαίτιους και τους γονείς των διαδηλωτών σημειώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες.

«Για όλους εκείνους που είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα, έχουμε την απαίτηση να «κρατήσουν» τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα βάσει του Ποινικού Κώδικα που τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που οι γονείς, με την υπαίτια απροσεξία τους, θέτουν σε κίνδυνο τη μόρφωση, την ηθική και την ασφάλεια των παιδιών τους», δήλωσε.

Οι λόγοι της έκρηξης

Πίσω από αυτή την έκρηξη βίας είναι οι κάτοικοι των προαστίων στην πλειοψηφία τους μετανάστες από πρώην γαλλικές αποικίες – Γάλλοι πολίτες τρίτης ή και τέταρτης γενιάς – που νιώθουν ότι το εθνικό σύνθημα της Γαλλίας «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» δεν ισχύει για εκείνους. Η ανεργία είναι στα ύψη ενώ πολύ συχνά οι νέοι δεν τελειώνουν το σχολείο, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν τα προσόντα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σπάζοντας το φαύλο κύκλο.

Έτσι πέφτουν στα δίκτυα των εμπόρων ναρκωτικών.

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία της Χαντίτζα: «Από το παράθυρό μου βλέπω παιδιά ηλικίας 12 ετών να κάνουν τους τσιλιαδόρους. Για 10 ευρώ ενημερώνουν για την άφιξη της αστυνομίας (…) Είμαι στεναχωρημένη γιατί κάποια στιγμή ξέρω ότι θα καταλήξουν στη φυλακή».

Φυσικά το φαινόμενο μόνο τωρινό δεν είναι. Επί δεκαετίες οι γαλλικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να αγνοούν το πρόβλημα με αποτέλεσμα η χρόνια περιθωριοποίηση να οδηγεί κάθε φορά που υπάρχει μία αφορμή σε έκρηξη βίας, μεγάλες υλικές καταστροφές και συλλήψεις, ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Παράλληλα η ανυπαρξία οδηγιών προς την αστυνομία για το πως μπορεί να δημιουρήσει δεσμούς με τους πολίτες ώστε να είναι ευκολότερη η διατήρηση της τάξης δεν βοήθησε την κατάσταση.

Ο Μοχάμεντ Γιακουμπί που είδε τον Ναέλ να μεγαλώνει εξηγεί πόσο μακριά νιώθουν από την κεντρική εξουσία: «Έχουμε αγανακτήσει. Είμαστε και εμείς Γάλλοι, είμαστε κατά της βίας δεν είμαστε αποβράσματα».

Τι λένε οι Έλληνες της Γαλλίας

Τη δική τους αγωνία ζουν οι Έλληνες της Γαλλίας. Ο γιατρός Χρήστος Χριστόπουλος είπε στο OPEN πως στο νοσοκομείο όπου εργάζεται «έχουν ληφθεί μέτρα, είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα». «Αν δεν δοθεί ο λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους που κατάγονται από φτωχές συνοικίες, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε άκρη» τόνισε με τη σειρά της, η δικηγόρος Αναστασία Μανδραβέλη.

Η έξαρση της βίας έχει φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη χειρότερη κρίση από την εποχή των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και είναι εκείνος που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Αποκαλυπτική της κρισιμότητας της κατάσταση είναι ότι Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη επικεφαλής του γαλλικού κράτους στη Γερμανία έπειτα από 23 χρόνια.

Το μεγαλύτερο στοίχημα ωστόσο δεν είναι ο τερματισμός των ταραχών, αλλά η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που δεν επιτρέπουν στους κατοίκους των προαστίων να έχουν έστω μια ευκαιρία να χτίσουν μία διαφορετική καθημερινότητα.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα