Η διακομματική πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα LIOT στην Γαλλία δεν εγκρίνεται με εννέα ψήφους και η κυβέρνηση Μακρόν επιβιώνει με οριακό τρόπο.
H κρίσιμη συζήτηση για τις προτάσεις μομφής σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης που κατατέθηκαν από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και από την ακροδεξιά ξεκίνησε μετά τις 5 το απόγευμα.
Οι προτάσεις αυτές ήρθαν μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ώστε να επιβάλει την ψήφιση ενός αντιλαϊκού νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου. Η κίνησή του ξεσήκωσε ακόμα μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων, με τους Γάλλους να βγαίνουν επί μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Τι προβλέπεται
Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης κλήθηκαν να ψηφίσουν για δύο προτάσεις δυσπιστίας, η μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και η άλλη από μια μικρή ομάδα που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη όλης της Αριστεράς. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν το σχέδιο συνταξιοδότησης, ενέκρινε τη νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα.
Οι προτάσεις δυσπιστίας βάση νομοθεσίας χρειάζονται η καθεμία την υποστήριξη 287 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή, για να περάσουν. Το Associated Press ότι το κλίμα διαμαρτυρίας που προκάλεσαν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στο κοινοβούλιο και στους δρόμους σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι εγγυημένο.
Διαδηλώσεις κατά τη συζήτηση
Tην ίδια ώρα τα συνδικάτα αναμένεται να διαδηλώσουν στην πλατεία Βομπάν πιο κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία από την Εθνοσυνέλευση όπου απαγορεύεται από την αστυνομία.
Η αστυνομία έκλεισε 11 στάσεις Μετρό σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για διαδηλώσεις. Ήδη άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Vauban μπροστά από τις Invalides, κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο και την Εθνοσυνέλευση.