Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλλία: Κατοχυρώνεται συνταγματικά η άμβλωση

Πρέπει να διαβάσετε

Την Τετάρτη δόθηκε η τελική μάχη για την καταχώριση της άμβλωσης στο γαλλικό Σύνταγμα. Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε ήδη κοινή σύνοδο του Κογκρέσου, δηλαδή των δύο νομοθετικών σωμάτων, για την ερχόμενη Δεύτερα. Πρόκειται για μία νέα μεγάλη κατάκτηση των γυναικών: η άμβλωση θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και μάλιστα όχι απλώς ως δικαίωμα, όπως αναφέρεται στον νόμο του 1974 (νόμος Weil), αλλά ως «εγγυημένη ελευθερία» των γυναικών.

Μεγάλη είναι η σημασία των λέξεων και εκεί δόθηκε η μάχη στη Γερουσία την Τετάρτη: η «εγγυημένη ελευθερία» το μετατρέπει σε αδιασάλευτο θεμελιώδες δικαίωμα και εξασφαλίζει ότι καμία μελλοντική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το αμφισβητήσει. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να ψηφισθεί από τα 3/5 της κοινής συνόδου των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Στις Βερσαλλίες η κρίσιμη ψηφοφορία

Η μάχη ήταν σκληρή στη Γερουσία. Υπήρχαν αντιρρήσεις σε πολλά σημεία, για τη σύνοδο της Δευτέρας όμως το κείμενο θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Κοινοβουλίου.

Είχαν κατατεθεί πολλές τροπολογίες, που όμως τελικά απορρίφθηκαν, όπως η πρόταση για διαγραφή της λέξης «εγγυημένη» ή ακόμα η πρόταση να ληφθεί υπόψη και να προβλεφθεί νομοθετικά μία «ρήτρα συνείδησης των επαγγελματιών υγείας», δηλαδή του ιατρικού προσωπικού που μπορεί να είναι αντίθετο με την άμβλωση.

Παρ’ ότι τόσο ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ όπως και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ήταν αντίθετοι και παρ’ ότι οι γερουσιαστές είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες που ανήκουν στη Δεξιά, τελικά δεν ακολούθησαν τις υποδείξεις και ψήφισαν με μεγάλη διαφορά υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης. Το αποτέλεσμα στη Γερουσία: 267 ψήφοι υπέρ, έναντι 50 κατά.

Έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν Μορετί δήλωσε, στον απόηχο των χειροκροτημάτων για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ότι «η Γερουσία έγραψε μια νέα ιστορική σελίδα για τα δικαιώματα των γυναικών» και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προστατεύει την ελευθερία αυτή στο Σύνταγμά της».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα