Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
13.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μπαρνιέ – Πλήγμα και για την Ευρώπη ενδεχόμενη πτώση

Πρέπει να διαβάσετε

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την κυβέρνηση Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία καθώς οι νομοθέτες ψηφίζουν την Τετάρτη (4/12) για τις προτάσεις δυσπιστίας που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η αριστερά και η ακροδεξιά μαζί, που έχουν συστήσει κοινό μέτωπο για να ρίξουν την κυβέρνηση, έχουν αρκετές ψήφους για να ανατρέψουν τον Μπαρνιέ και η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το νομοσχέδιο δυσπιστίας μιας αριστερής συμμαχίας. Η δική της πρόταση δυσπιστίας του Εθνικού Συναγερμού (RN) δεν θα υποστηριζόταν από αρκετούς βουλευτές.

«Η λογοκρισία του προϋπολογισμού είναι για εμάς ο μόνος τρόπος που μας δίνει το σύνταγμα για να προστατεύσουμε τους Γάλλους», δήλωσε η Λεπέν.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα είναι η πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα εκδιωχθεί με ψήφο δυσπιστίας εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, την ώρα που η χώρα πασχίζει να τιθασεύσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. ενώ η ψηφοφορία αναμένεται περίπου τρεις ώρες αργότερα, δήλωσαν αξιωματούχοι του κοινοβουλίου.

Αποκαλυπτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επιστρέψει στη Γαλλία από κρατική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι θα γίνει αν πέσει η κυβέρνηση

Εάν η ψήφος δυσπιστίας περάσει, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει σε έναν υπηρεσιακό ρόλο καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί μόνο το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει έκτακτη νομοθεσία για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από φέτος. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι τα μέτρα εξοικονόμησης που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ θα έμεναν στο περιθώριο.

Η αναταραχή δεν είναι χωρίς ρίσκο για τη Λεπέν, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να προσφέρει σταθερότητα.

Μια έρευνα της Ipsos τον περασμένο μήνα έδειξε ότι περίπου το 50% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να θεωρεί την RN επικίνδυνη για τη δημοκρατία – αν και 11 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι το 2020.

Μια δημοσκόπηση της Odoxa έδειξε ότι το 59% των ψηφοφόρων του RN προτιμά τον Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του κόμματος, της Λεπέν, η οποία αναμένει την απόφαση σε δίκη για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να της απαγορεύσει να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια. Η Λεπέν αρνείται τις κατηγορίες.

Χαστούκι και για την Ευρώπη

Η διαφαινόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για τη Γαλλία αλλά αφήνει ένα κενό στην καρδιά της Ευρώπης, με τη Γερμανία να βρίσκεται επίσης σε προεκλογική περίοδο, εβδομάδες πριν από την επανεμφάνιση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες είναι η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το σύνολο των Ευρωπαίων.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες για τον προϋπολογισμό με το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν και άλλα κόμματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας.

«Εξαρτάται από τους βουλευτές που ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων, ενώπιον των ψηφοφόρων και ενώπιον και της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται σε μια μάλλον σοβαρή στιγμή», είπε.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι υπάρχει «μεγάλη ένταση … πολλά συναισθήματα αδικίας, πολλά συναισθήματα θυμού» στον αέρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα, που εκφράστηκε από ορισμένα μέλη του δικού του κεντροδεξιού κόμματος, ότι ο Μακρόν θα πρέπει να παραιτηθεί για να ξεμπλοκάρει η κρίση, αποκαλώντας τον πρόεδρο «έναν από τους εγγυητές της σταθερότητας της χώρας μας».

Ο Μακρόν με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι η θητεία του διαρκεί μέχρι τα μέσα του 2027 και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί από το κοινοβούλιο να αποχωρήσει.

Τι σημαίνει η πτώση της κυβέρνησης για τη γαλλική οικονομία

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτίν δήλωσε ότι η πτώση της κυβέρνησης και των σχεδίων του προϋπολογισμού της θα σήμαινε μεγαλύτερο έλλειμμα και περισσότερη αστάθεια.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του Μπαρνιέ επεδίωκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, με 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Στόχος του ήταν να συμπαρασύρει το έλλειμμα στο 5% το επόμενο έτος, με τους οίκους αξιολόγησης να παρακολουθούν στενά την πρόοδο.

Το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν γαλλικό κρατικό χρέος αντί για γερμανικά ομόλογα ήταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον ετών την Τρίτη (3/12).

Η πολιτική κρίση κορυφώθηκε όταν ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περάσει το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά την κοινωνική ασφάλιση από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματος τη Μαρίν Λεπέν.

Το περιβάλλον του Μπαρνιέ και το στρατόπεδο της Λεπέν, που στηρίζουν τον συνασπισμό μειοψηφίας, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα