Γαλανάκης στο CRETA: Σπάνιο το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανώλης Γαλανάκης, ανέφερε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο ήπια στην κλινική νόσηση. «Έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά λιγότερες σοβαρές κλινικές νοσήσεις. Στην Κρήτη έχουμε πολλά παιδιά και ενηλίκους αλλά τουλάχιστον τα παιδιά, δεν έχουν σοβαρές εκδηλώσεις. Δεν έχουμε δύσκολα παιδιά».

Όσον αφορά την οξεία της λοίμωξης, τα παιδιά έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα. «Συνήθως σε μερικά παιδιά, η νόσηση εκδηλώνονται και αργότερα, μετά από 20 ημέρες ή έναν μήνα έχουν κάποιες εκδηλώσεις σε μια συστηματική μορφή. Το έχουμε και με άλλες λοιμώξεις. Τώρα την έχουμε πάλι. Τα παιδιά που έχουν οξεία λοίμωξη είναι συνήθως πιο σοβαρά από τα παιδιά που νοσούν τώρα, οι μεγάλοι δεν κάνουν τόσο πολύ αυτή την εκδήλωση».

Ο κ. Γαλανάκης τόνισε πως αφού τα παιδιά γίνουν καλά, μετά από 20 ήμερες μπορεί να κάνουν μια εκδήλωση, όμως είναι σπάνιο. «Κι εμείς την έχουμε αντιμετωπίσει, θα έλεγα σε μια χούφτα παιδιά κάτω από 10. Το έχουμε περάσει και έχουν πάει καλά αυτά. Δεν είχαμε δυσάρεστη έκβαση. Σε άλλα μέρη του κόσμου όμως έχουμε σημαντικά επακόλουθα».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό συμβαίνει μετά από πολλές ημέρες σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη. «Τα παιδιά κάνουν μια πολυεκδήλωση. Εξανθήματα, από την καρδιά, τα πνευμόνια, αλλά δεν είναι κάτι που θα ξεφύγει. Στην περίπτωση αυτή θα μπει στη διαδικασία της μετά κορωνοϊό λοίμωξης. Σαφώς τώρα έχουμε παραπάνω παιδιά από το χειμώνα αλλά για να μην έχουμε πανικό, τα παιδιά που νοσηλεύουμε, δεν είναι πάντα λόγω κορωνοϊού. Μπορεί να έχουν κάποια ουρολοίμωξη».

Τέλος, ο κ. Γαλανάκης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, λέγοντας πως μέχρι τώρα υπάρχουν οδηγίες μόνο για τα παιδιά έως 15 ετών. «Η κουβέντα θα ανοίξει και για μικρότερα παιδιά. Δύο τρόποι υπάρχουν να το χειριστούμε. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 45 χιλ. παιδιά με λοίμωξη από κορωνοϊό. Από τα παιδιά αυτά, 3 δεν πήγαν καλά. 3 παιδιά στα 45, δεν είναι λίγα. Εξάλλου, λέμε και το σύνδρομο που κάνουν με τη λοίμωξη. Έχουμε παιδιά που θα πάνε καλά αλλά λίγα δεν θα πάνε. Εκεί μπαίνει το εγχείρημα να μην εμβολιαστούν τα παιδιά αφού πάνε καλά. Ο άλλος λόγος είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν γιατί τα σχολεία θα δουλέψουν καλύτερα με εμβολιασμένα παιδιά, από ότι ανεμβολίαστα. Τις παραμέτρους αυτές τις παίρνει υπόψη η κάθε χώρα. Εμείς στη δική μας βάζουμε τα πράγματα κάτω, τα κουβεντιάζουμε και αποφασίζουμε σιγά – σιγά».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα