Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γαϊτάνης στο CRETA: Θα απαντούμε με σοβαρότητα σε οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να παρουσιαστεί

Πρέπει να διαβάσετε

Ψύχραιμη παραμένει η Αθήνα απέναντι στην ρητορική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ένταση και ούτε θέλει να οξύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Είμαστε μια χώρα που σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πρόκληση που εν προκειμένω μπορεί να έρχεται από την Τουρκία, απαντούμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση για το γεγονός, ότι τα επιχειρήματα μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και για το γεγονός ότι έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, ενισχύουμε συνεχώς την αποτρεπτική μας δύναμη, είμαστε μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να συνομιλεί με τους ομολόγους του, και να στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να τους ενημερώνει επαρκώς για το τι γίνεται. Η Τουρκία έχει δύο δρόμους ο ένας είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας ή από την άλλη να επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ούτε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ούτε σε αναφορές που μπορούν να προκαλούν όξυνση, θα απαντούμε με αυτοπεποίθηση και με σοβαρότητα σε οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να παρουσιαστεί».

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια πηγή αποσταθεροποίησης»

Ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε πως όσον αφορά την Ελλάδα και ολόκληρη των Ευρώπη, είναι ότι τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ευρωπαϊκή ήπειρος, είναι άλλη μια πηγή αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτού του είδους την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, δημιουργεί τριβές και αποσταθεροποιεί την κατάσταση, η ελληνική πλευρά την καταγγέλλει και είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Δεν είναι προφανώς προς όφελος κανενός λαού, να υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις. Στο συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή, σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες. Γι΄αυτό υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ κρατών, να επιλύονται μέσω αυτών των κανόνων. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία χώρες που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους διαφορές και σε άλλα μέρη του κόσμου συμβαίνει, τις επιλύουν όμως βάσει του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτό υπάρχουν και αυτοί οι κανόνες».

«Δεν θα δημιουργηθεί κανένα κενό στην άμυνα μας»

Κλείνοντας, ο κ. Γαϊτάνης απάντησε στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς σχετικά με τα τεθωρακισμένα που θα αποσταλούν στην Ελλάδα. «Δεν καταλαβαίνω την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να παρέχει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ελλάδα είναι μαζί με τους συμμάχους έχει συναποφασίσει την στήριξη της Ουκρανίας σε αυτό τον άδικο πόλεμο, παραχωρούμε εξοπλισμό που εμείς δεν χρειαζόμαστε. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αμέσως μετά ενημέρωσε την κοινή γνώμη και τα κόμματα, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το είδος της αντίρρησης που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι πτυχές της συμφωνίας με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία. Δίνουμε κάποια τανκς που δεν χρησιμοποιούμε ουσιαστικά, που μόλις έρθουν τα καινούρια θα δοθούν τα παλιά προς χρήση από την Ουκρανία, είναι τανκς που παραλάβαμε πριν από 30 χρόνια, δεν χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό, δεν θα δημιουργηθεί κανένα κενό στην άμυνα μας. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό των συμμάχων της να βοηθήσει σε αυτό τον άδικο πόλεμο και εισβολή που δέχεται η Ουκρανία, όπως εμείς αν τυχόν, βρεθούμε στην ίδια θέση θα ζητήσουμε βοήθεια από τους εταίρους και συμμάχους μας, το ίδιο πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα, που μια άλλη χώρα πλήττεται με μια επιχειρηματολογία αναθεωριτισμού που και εμείς την απορρίπτουμε πλήρως στην περιοχή μας και πρέπει σύσσωμοι να είμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα