Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γ. Βαρουφάκης από Ηράκλειο: «Οι πολίτες έγιναν Λαός. Η ελπίδα να αποκτήσει πολιτική έκφραση»

Πρέπει να διαβάσετε

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας «ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» στο Ηράκλειο, με ομιλητές τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Μαριάνα Τσίχλη και τον Μάριο Διονέλλη και με τίτλο «Η αντίσταση δρόμος για ζωή και Δικαιοσύνη».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στην πολιτική συγκυρία που διαμορφώνουν τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη και το πάνδημο αίτημα για Δικαιοσύνη κόντρα στη συγκάλυψη. Μίλησαν για «την ανάγκη να αποκτήσει πολιτική έκφραση η λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης και τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης πραγματικά αριστερής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αντιπολίτευσης ως αντίβαρο τόσο στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις όσο και στη συμβιβασμένη μείζονα αντιπολίτευση που δεν τολμά να ξεφύγει από το πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, για πρώτη φορά από το 2015, οι πολίτες έγιναν… λαός. «Για πρώτη φορά από τότε, ένιωσα ότι είμαι κομμάτι μιας λαϊκής μάζας. Μετά από μια μακρά περίοδο ήττας και συμβιβασμού, οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη υπήρξαν μια ηλιαχτίδα» ανέφερε, ενώ τόνισε πως έχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε αυτή την ελπίδα να μετατραπεί σε απογοήτευση. «Και θα συμβεί αυτό αν η ελπίδα δεν αποκτήσει πολιτική έκφραση».

Σχετικά με το αίτημα για δικαιοσύνη ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως από το υπάρχον σύστημα «Δικαιοσύνης», ουσιαστικά δεν μπορείς πια να αιτηθείς τίποτα. «Δείτε το «κάδρο» της παράδοσης παραλαβής μεταξύ Σακελλαροπούλου – Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο: Η κ. Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί την απόλυτη κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Από πρόεδρος του ΣτΕ, που υποτίθεται κρίνει την κυβέρνηση, την πήρε ο Μητσοτάκης και την έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μήνυμα που έστειλε στους επόμενους δικαστές είναι ότι αν μας κρίνετε ευνοϊκά, κάποια θέση θα βρεθεί και για εσάς», είπε.

Σε σχέση με την κατάσταση στον σιδηρόδρομο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ΓΒ αναφέρθηκε στο καρτέλ των αυτοκινητοδρόμων και των διοδίων που είναι κυρίαρχο και δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, κάνοντας ειδική αναφορά και στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη ο οποίος επιβεβαιώνει αυτή την πολιτική επιλογή. «Η ΤΕΡΝΑ και ο ΑΚΤΩΡ δεν ήθελαν με τίποτα να φτιαχτεί σύγχρονος σιδηρόδρομος καθώς θα έχαναν τα πανάκριβα διόδια» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το διεθνές επίπεδο και τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο της… μαφίας. «Το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως μαφία. Πουλάει προστασία αφού πρώτα σου δημιουργήσει ανασφάλεια απειλώντας σε ή καίγοντας το μαγαζί σου. Με τον ίδιο τρόπο και τώρα φτιάχνει έναν κακό Πούτιν (γιατί δικό του δημιούργημα είναι) και στη συνέχεια απαιτεί να αγοράζεις τα όπλα του για να προστατευθείς από αυτόν» είπε, ενώ τόνισε πως οι ηγεσίες της ΕΕ σπρώχνουν τους λαούς σε αποτελμάτωση. «Τα 800 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς δεν υπάρχουν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει θα σας επιτρέψουμε να δανειστείτε κι άλλα για να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, βουλιαγμένη στο χρέος, θα μας επιτρέψουν να δανειστούμε κι άλλα, για να πάρουμε τανκς από τη Γερμανία, ώστε να μην έρθει ο Πούτιν να μας πάρει τη… Θεσσαλονίκη. Είναι ξεκάθαρος παραλογισμός» είπε ενώ κατέληξε πως τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας «δεν πρέπει να αφήσουμε την αντίσταση να μετατραπεί σε απλή αντίδραση. Η αντίσταση δεν είναι ποτέ μάταιη».

Η συν-γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπόταχτης Αριστεράς Μαριάνα Τσίχλη ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως επιτέλους κάτι φαίνεται να αλλάζει. «Τα εκατομμύρια που βγήκαν στους δρόμους έχουν δημιουργήσει έναν πολιτικό σεισμό, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αφήσει βαθιά πολιτικά αποτυπώματα», ανέφερε.

Μίλησε για το διαρκές έγκλημα της συγκάλυψης, που ακολούθησε το έγκλημα της σύγκρουσης στα Τέμπη ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των τρένων, όπως ακριβώς ιδιωτικοποιούνται η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον και άλλοι βασικοί τομείς της ζωής των πολιτών. «Είναι η ίδια πάντα πολιτική, που τοποθετεί τα εξωφρενικά κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των funds πάνω από τη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε.

Η Μαριάνα Τσίχλη ανέφερε πως δικαιοσύνη και δικαίωση σημαίνει αλλαγή πολιτικής. «Πρώτο βήμα για τη δικαίωση των νεκρών και πρώτο βήμα για τη δικαίωση των αγώνων των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους δεν μπορεί αν είναι άλλο από το να φύγει αυτή η κυβέρνηση» είπε ενώ αναφέρθηκε στις ευθύνες των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλαν την ταφόπλακα στον δημόσιο σιδηρόδρομο ή και άλλες δυνάμεις που ακόμα φανατικά υπερασπίζονται την περίοδο 2015-19 και το τρίτο μνημόνιο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά ώστε να μείνει εκτός βουλής και ευρωβουλής.

«Προϋπόθεση για να αλλάξουμε τα πράγματα είναι εκτός από τον κόσμο στους δρόμους, να υπάρχει και πραγματική, αριστερή, ριζοσπαστική αντιπολίτευση που να μπορεί να πείσει πως υπάρχει εναλλακτική. Που να μπορεί να ενώσει μικρές και μεγάλες φωνές και να δώσει ελπίδα και προοπτική στους ανθρώπους. Αυτή είναι η δέσμευση της ενωτικής πρωτοβουλίας», ανέφερε κλείνοντας η Μαριάνα Τσίχλη.

Στην ανάγκη να έχουμε ορατό και ξεκάθαρο στόχο και αίτημα την ώρα που βρισκόμαστε στους δρόμους και τα συλλαλητήρια αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και μέλος τη ΠΓ του ΜέΡΑ25 Μάριος Διονέλλης, από το Ηράκλειο. «Ο ένοχος για τη σύγκρουση των τρένων, πέρα από τον Μητσοτάκη και τον Καραμανλή είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Εχει σημασία να ρωτάμε ποιος βάζει σήμερα το αίτημα για ακύρωση της σύμβασης με τη Hellenic Train, για επαναφορά του τρένου σε δημόσιο έλεγχο και με γενναία χρηματοδότηση. Δεν είναι δυνατόν να λέει ο Μητσοτάκης πως μπορούμε να παρακάμψουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να αγοράσουμε όπλα και να μην μπορεί να γίνει το ίδιο για τον εκσυγχρονισμό των τρένων, για την Υγεία, για την Παιδεία κτλ».

Ο Μάριος Διονέλλης αναφέρθηκε ειδικά στα ζητήματα της Κρήτης, τονίζοντας πως παρόλο που ο βασικός ένοχος για τις τραγωδίες στη χώρα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, αυτό το ίδιο μοντέλο προωθείται ως απάντηση για όλες τις πτυχές της ζωής στο νησί. «Ιδιωτικός ΒΟΑΚ με διόδια ακόμα και μέσα στην πόλη, ιδιωτικά νερά με την περιβόητη ολλανδική εταιρεία HVA, ιδιωτικά σχολεία μέσω των Ωνασείων, ιδιωτικές παραλίες για μεγάλα ξενοδοχεία, ιδιωτικές βουνοκορφές για ανεμογεννήτριες, ιδιωτικές θάλασσες για εξορύξεις. Και τέλος ένα ιδιωτικό φαραωνικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι που κλέβει τη ζωή των κατοίκων εκεί και πάλι για να κερδίσουν οι εργολάβοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Διονέλλης έκλεισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία που δίνει μεγάλες μάχες στα πανεπιστήμια της Κρήτης, απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς διώξεων και αυταρχισμού και αναδεικνύοντας τη συνεχή παρουσία των νέων στους δρόμους τιμώντας τους αδικοχαμένους συναδέλφους τους φοιτητές και φοιτήτριες στα Τέμπη αλλά και συνολικά διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης, μέλη και οι δύο της Λαϊκής Ενότητας καθώς και πλήθος κόσμου με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της νεολαίας και μελών των φοιτητικών συλλόγων Ηρακλείου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα