Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γ. Τσακίρης στο CRETA: Προσπαθούμε να μετριάσουμε τις συνέπειές της ακρίβειας – Τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ

Πρέπει να διαβάσετε

«Η εικόνα που βλέπουμε στην αγορά, δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο» ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά διότι οι απανωτές κρίσεις του κορωνοϊού και μετά του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν τη χώρα. «Δεν έχει ξανασυμβεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν μάλιστα παρότι είχαμε παγκόσμιους πολέμους – η παγκοσμιοποίηση έχει πλέον προσδώσει στις συνέπειες των κρίσεων, να είναι άμεσες όλα τα χρόνια. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι μεγάλο, για τους πολίτες, για την κοινωνία και για τις επιχειρήσεις. Νομίζω η κυβέρνηση συνολικά θεσπίζει μέτρα σταδιακά για να μετριάσει την επίδραση αυτών των υψηλών τιμών, τόσο σε επιχειρήσεις αλλά ειδικότερα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Συνεχώς η κυβέρνηση στοχεύει – γιατί ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρός, έχουμε καταφέρει απίστευτα πράγματα με την κρίση του κορωνοϊού, να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή, να μειώσουμε την ανεργία, αν αυξήσουμε την ανάπτυξη. Σε ότι αφορά αυτή τη φάση της κρίσης, με στοχευμένα μέτρα, προσπαθούμε να μετριάσουμε τις συνέπειες ώστε η κοινωνία και οι επιχειρήσεις να βγουν όσο το δυνατόν με λιγότερα τραύματα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στην επιτυχή έγκριση των επιχειρηματικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς λέγοντας πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πριν από 11 μήνες, ενέκρινε το συμβόλαιο του ΕΣΠΑ. «Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε οι πρώτοι που πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα μας επιτρέπουν από την επόμενη ημέρα να ξεκινήσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, πήραν δύο χρόνια να εγκριθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα, φέτος πήρε 11 μήνες, για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι σε εμάς ακούγεται μεγάλο το διάστημα. Σήμερα εγκρίνεται το πρώτο πρόγραμμα που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έπονται τις επόμενες ημέρες διάφορα άλλα όπως το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης για την απολιγνητοποίηση, το πρόγραμμα της ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού. Άρα μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε και αφορούν επενδύσεις που θα επιδοτηθούν και τις οποίες θα κατευθύνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επενδύοντας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επιδοτούμε και θα δούμε τις δράσεις και τις επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη το συνολικό ποσό του νέου ΕΣΠΑ είναι σημαντικά αυξημένο στα 26,2 δισ. έναντι 20,3 δισ. της προηγούμενης περιόδου. «Αυτά θα πρέπει να επενδυθούν στην περίοδο των 6 ετών που έχουμε μπροστά μας και τα οποία όπως έχουμε σχεδιάσει, τα επιχειρησιακά προγράμματα μαζί με τα περιφερειακά, είναι χρήματα που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, θα γίνουν νέες θέσεις εργασίας και σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη της χώρας, μαζί με τα συμπληρωματικά εργαλεία που έχουμε, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Αγροτικό Ταμείο κλπ. 26,2 δισ. θα επενδυθούν για παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της ανάπτυξης της χώρας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως οι διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει να απλοποιούνται από το ΕΣΠΑ που τώρα φτάνει στο τέλος του. «Όλες οι δράσεις που αφορούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έγιναν όλες ηλεκτρονικά, έχουμε απλοποιήσει την διαδικασία πολύ. Επίσης, μια δράση π.χ. η εστίαση που ήταν ακόμη ανοιχτή, οι πρώτοι που είχαν κάνει αίτηση, είχαν ξεκινήσει να πληρώνονται ήδη. Άρα δεν είναι μόνο να απλοποιήσουμε το ΕΣΠΑ, αλλά τα χρήματα να πηγαίνουν γρηγορότερα στην επιχείρηση εφόσον έχει κάνει τις δαπάνες, να μην καθυστερεί καθόλου, γιατί αυτό προσθέτει στην οικονομία αλλά πιο σημαντικά βοηθάει την επιχείρηση που έχει ήδη εκταμιεύσει σημαντικό κομμάτι των δαπανών, να πάρει τα χρήματα πίσω προκειμένου να τα επαναχρησιμοποιήσει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα