«Η πιο ισχυρή ένδειξη προόδου και ανάπτυξης μια σύγχρονης κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και είναι χρέος μας να φροντίζουμε για την προστασία, την διάδοση και την ανάπτυξή του».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» Γιώργος Σισαμάκης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους της παράταξης.
Με αφορμή και το ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου, ο κ. Σισαμάκης και οι υποψήφιοι σύμβουλοι συζήτησαν με τους εργαζόμενους στην Κνωσό για τα «διαχρονικά» λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρώτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης.
Προβλήματα όπως η ανεπάρκεια των χώρων στάθμευσης, η έλλειψη προσωπικού, η καθαριότητα, η πυροπροστασία, αλλά και η καλύτερη προσβασιμότητα στο χώρο ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της αντικεραυνικής προστασίας, καθώς το πρόσφατο ατύχημα στην Ακρόπολη, με τον κεραυνό που έπεσε και τραυμάτισε δύο αρχαιοφύλακες και δύο τουρίστες, ξύπνησε μνήμες από ανάλογο ατύχημα που είχε γίνει πριν 4 χρόνια στην Κνωσό, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 άτομα.
Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Δήμαρχος υπογράμμισε ότι «η άσκηση πολιτικής πολιτισμού δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του κεντρικού κράτους. Οφείλει να είναι στις προτεραιότητες και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων αλλά ως μια ακόμα κατεύθυνση ανάπτυξης και ευημερίας».
Ο κ. Σισαμάκης χαρακτήρισε τουλάχιστον παράδοξο – αν όχι ανεπίτρεπτο- το γεγονός ότι η Κνωσός ακόμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, επισημαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες τόσο των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και των τοπικών αρχών!
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο τομέας του Πολιτισμού έχει κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα της παράταξης «Ηράκλειο για όλους», επισημαίνοντας πως μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνει είναι η σύσταση και λειτουργία «Κέντρου Μινωϊκών Σπουδών».
Ακόμα η δικτύωση των μουσείων και των λοιπών πολιτιστικών υποδομών και η δημιουργία ενιαίου συνόλου πολιτιστικών υποδομών αλλά και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της «ψηφιακής σύγκλισης» ώστε κάθε πολίτης να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο πολιτιστικό «προϊόν».