Τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Τουρκία, 50 χρόνια μετά την εισβολή, κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε μετά από αίτημα της Σοσιαλιστικής Ομάδας και πρόταση του, ο Γ. Μανιάτης σημείωσε την αδιαλλαξία της Τουρκίας να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, τα τελευταία χρόνια η τουρκική ηγεσία, υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, προχωρά ανοιχτά σε κινήσεις νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων. Πρόκειται για μία ακόμη κατάφωρη πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν άμεση δράση, ζητώντας:
- Την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων.
- Τη δέσμευση της Τουρκίας σε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και παραμονή ξένων στρατευμάτων στο νησί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:
¨Κύριε Πρόεδρε, φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη βάρβαρη και παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς και 41 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα –του 37% της έκτασης της Κύπρου.
Η Τουρκία, ενώ είναι υπό ένταξη κράτος, συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εμποδίζοντας την πλήρη εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εγκαταλείψει ακόμη και τα προσχήματα, μιλώντας ανοικτά ότι η μόνη λύση είναι η αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η αρχή έγινε με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσουν επιτέλους την Τουρκία για το αυτονόητο: να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους και να συμφωνήσει σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.¨