Για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία στο νησί, μίλησε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης.
Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικάκης, το θέμα της οπλοφορίας και οπλοκατοχής αλλά και οπλοχρησίας, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τακτικά την κοινωνία της Κρήτης. «Κάθε 2 με 3 χρόνια βλέπουμε και μια «αναζωπύρωση» με τα όπλα να είναι παρόντα και ο πειρασμός να τα χρησιμοποιήσει κανείς είναι μεγάλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γραμματικάκης, που ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια ηγήθηκε μιας πρωτοβουλίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην οπλοκατοχή στο νησί, θυμάται ότι τότε είχαν υπογράψει ένα είδος μανιφέστου όλοι οι φορείς και εκπρόσωποι της Κρήτης. «Ίσως άξιζε να γίνει και τώρα μια παρόμοια κίνηση στη Κρήτη», σημείωσε ο ίδιος. «Η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι η οπλοφορία βλάπτει την Κρήτη και όλους εμάς τους ίδιους», τόνισε ο κ. Γραμματικάκης.
«Τα όπλα είναι κατά βάθος το όπλο των δειλών και όχι της ανδρείας», ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης. «Το αναπάντεχο δεν θα γινόταν, αν τα όπλα δεν ήταν εκεί κοντά», συμπλήρωσε.
Όπως είπε και ο ίδιος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης, η κύρια πηγή του κακού σε όλο αυτό είναι η κακή κατήχηση των νέων με τις παλιές αντιλήψεις, για τη φύλαξη των όπλων και την αναβίωση αυτής της «παράδοσης». Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα όπλα μετά από παρότρυνση των λαθρεμπόρων. «Το λαθρεμπόριο όπλων αφήνει πολλά κέρδη και εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο η Αστυνομία», τόνισε στη συνέχεια.
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι τραγωδίες που βλέπουμε κατά καιρούς με τα όπλα, είναι τα ορατά γεγονότα, που βλέπουμε και καταγράφονται . Πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν και αυτά που δεν βλέπουμε ποτέ. Τα όπλα χρησιμοποιούνται και σε εκβιασμούς και σε εκφοβισμούς. Αυτά είναι άρρωστα κοινωνικά φαινόμενα», κατέληξε ο ίδιος.
Ακούστε όσα είπε ο Γιώργος Γραμματικάκης, στο μεσημβρινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Σωτήρη Μεταξά.