«Η δομή είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Κρήτη. Θέλουμε να κάνουμε αυτό που έχει συμβεί στα νησιά του Αιγαίου όπου πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα και ούτε οι κάτοικοι επιβαρύνονται».
Αυτό δήλωσε στο CNN Greece, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης και εξήγησε τους λόγους που μία δομή στην Κρήτη είναι πλέον απαραίτητη.
Όπως δήλωσε ο ίδιος «Υπενθυμίζεται πως 2.600 μετανάστες φιλοξενούνται σήμερα στην Σάμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, από την άλλη 2.000 μετανάστες έπρεπε να φιλοξενηθούν στην Κρήτη ξαφνικά και δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση που παρακολουθήσαμε».
Ο Γ.Γ. του Υπ. Μετανάστευσης εξηγεί πως η απουσία δομών επιτείνει το πρόβλημα, «η έλλειψη υποδομών επιβαρύνει τόσο τον τόπο όσο και τους κατοίκους του. Η δυναμικότητα είναι ένα τεχνικό ζήτημα σίγουρα, όμως θα πρέπει να διαθέτει τα χαρακτηριστικά για να μπορεί να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις σε ροές εντός λίγων ημερών».
Ο Μ. Λογοθέτης υπενθυμίζεται είναι ένα πολύπειρο στέλεχος του Υπουργείου και δεν χειρίζεται για πρώτη φορά αντίστοιχες κρίσεις. Γιατρός ο ίδιος, το 2015 διατέθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο ως Συντονιστής Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου ΚΥΤ Σάμου. Και το 2019 κατέλαβε τη θέση του Γενικού Συντονιστή Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου 2ης ΥΠΕ Νήσων (ΚΥΤ Σάμου, Μυτιλήνης. Χίου, Κω, Λέρου) ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από την Κυβέρνηση, απαιτείται μία δυναμικότητα τουλάχιστον 3.000 ατόμων για τη δομή στην Κρήτη, ώστε να μπορεί η να αποσυμφορίζεται αλλά και να μπορεί να χειριστεί καραβιές των 1.000 ατόμων, αν χρειαστεί.
Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποκάλυψη του χώρου, ο οποίος σε διάστημα λίγων εβδομάδων από σήμερα θα μπορέσει να φιλοξενήσει την πρώτη κλειστή δομή κράτησης μεταναστών στην Κρήτη.
Η απόφαση είναι πλέον στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο θα αποφασίσει σε ποια πρώην δομή των ενόπλων δυνάμεων θα προχωρήσει το έργο, με το Υπουργείο, να φαίνεται να επιμένει στον μόνιμο χαρακτήρα αυτής, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τους Σταύρο Αρναουτάκη και Γιώργο Μαρινάκη, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, την Παρασκευή 11 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το cnn.gr, αυτή την ώρα εξετάζεται ποιος χώρος μπορεί να έχει άμεσα ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και αποχέτευση. Η δομή αυτή μπορεί να διαμορφωθεί με την αρχική επείγουσα μορφή γρήγορα εκτιμούν παράγοντες του Υπουργείου «σε 15 με 20 ημέρες μπορεί να είναι έτοιμος ο χώρος» εκτιμάται, και στη συνέχεια θα βελτιώνεται «on the go» ενώ λειτουργεί
Νέα αποστολή στη Λιβύη – «Ζητούμενο να πειστούν οι αρχές του Χαφτάρ»
Ο Μ. Λογοθέτης, που συνόδευσε τον Θάνο Πλεύρη στο τελευταίο επεισοδιακό ταξίδι στη Λιβύη, θα συμμετέχει και στην ερχόμενη αποστολή που σχεδιάζει εκ νέου η Ε.Ε. μετά το τετ τετ Μητσοτάκη, Μελόνι, Φον Ντερ Λάιεν.
Όπως δηλώνει ο Μ. Λογοθέτης, «το ταξίδι στην Ανατολική Λιβύη έχει ως μόνο στόχο να πειστούν οι αρχές εκεί να συνεργάζονται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον να ξαναέχουμε φαινόμενα όπως αυτό των τελευταίων ημερών στην Κρήτη».