Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γ.Γ Ισότητας στο CRETA για «Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Τέσσερις Δήμοι της Κρήτης εντάσσονται στο πιλοτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης “Νταντάδες της Γειτονιάς”. Πρόκειται για τους Δήμους Γόρτυνας, Χανίων, Αποκορώνου και Σητείας. Σε πρώτο στάδιο στο πρόγραμμα εντάσσονται 62 Δήμοι της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη της Τηλεόρασης CRETA και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, η Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, ο σχεδιασμός είναι να ενταχθούν σε βάθος χρόνου στο πρόγραμμα, όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Σε πρώτη φάση έχει δημιουργηθεί το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr έχει ανοίξει, προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Μετά τις 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα. Διευκρινίζεται ότι οι νταντάδες δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κάτοικοι των Δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρά μόνο οι ωφελούμενες οικογένειες.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Αφενός η υποστήριξη και διευκόλυνση των μητέρων και κηδεμόνων, μετά την απόκτηση ενός παιδιού για την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας κι αφετέρου η μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης ανέργων, να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Προϋπόθεση επιλογής των ωφελουμένων οικογενειών, είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 24.000 €.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επιμελητές ή οι επιμελήτριες έχουν το δικαίωμα παράλληλης άλλης εργασίας. Επίσης, αίτηση μπορούν να κάνουν και οι συνταξιούχοι. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει.

Αναφορικά με το ποσό της επιδότησης που παρέχεται μέσω του προγράμματος, οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές για ένταξη στο πρόγραμμα:

-θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά) για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή/επιμελήτρια που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών. Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η,

-άνεργες μητέρες ή γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, δικαιούνται κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ (από 150 που ήταν αρχικά).

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συνολική αμοιβή του επιμελητή θα ορίζεται κατόπιν συνεννόησης απευθείας με τους γονείς.

Σχολιάζοντας στην Τηλεόραση CRETA την αδυναμία κάλυψης των αναγκών από βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη ανέφερε ότι για τη φετινή σχολική χρονιά έγιναν 1.100 αιτήσεις για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κι εγκρίθηκαν 700 εξ αυτών. “Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς ότι εξυπηρετούνται λιγότερα βρέφη, γιατί βάσει εγκυκλίου, μικρότερος αριθμός επιτρέπεται να βρίσκεται μέσα στις αίθουσες των βρεφονηπιακών σταθμών, συγκριτικά με τα νήπια. Και στο ερώτημα γιατί δε δημιουργούμε περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η απάντηση είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στη στελέχωσή τους, παρά στην εύρεση χώρων ή στην ανέγερσή τους. Έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2008.”

Αντιστοίχως, στη Σητεία, σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, το ποσοστό των αιτήσεων που καλύπτεται από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περίπου το 75%. “Ένας από τους λόγους της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, είναι οι περιορισμένες δομές που μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης, ώστε οι μητέρες να μπορούν από νωρίς να εργάζονται. Επομένως πιστεύω ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα με τις Νταντάδες της Γειτονιάς, θα καλύψει ένα μέρος του κενού που υπάρχει.”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα