«Είμαστε παγωμένοι όχι απλώς αμήχανοι με τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ που επίκειται. Αυτοί που τον πίστευαν και τον πιστεύουν θεωρούν ότι θα βελτιώσει την οικονομία, θα προστατεύσει τα σύνορα, θα κάνει πάλι σεβαστή την Αμερική. Αλλά αυτά που έχουμε ζήσει και βλέπουμε δεν μας κάνουν και τόσο αισιόδοξους» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Κώστα Μπογδανίδη ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ, ο καθηγητής Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο CITY UNIVERSITY OF NEW YORK και επικεφαλής του διεθνούς κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργος Ανδρεόπουλος.
«Ανησυχούμε πολύ. Δεν ξέρουμε τι από αυτά που λέει θα κάνει ίσως πολλά να μην κάνει. Αυτό που σίγουρα θα πράξει είναι η επιβολή δασμών που θα δημιουργήσουν ζητήματα στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και οι μαζικές απελάσεις μεταναστών» ανέφερε ο διεθνούς φήμης καθηγητής.
Ο κ. Ανδρεόπουλος παραδέχθηκε ότι έπεσε έξω με την…επαναφορά του Τραμπ στην ενεργό πολιτική και την επιστροφή στην ηγεσία των ΗΠΑ λέγοντας ότι «πίστευα πως μετά το Καπιτώλιο και τα όσα συνέβησαν πως είχε τελειώσει. Έπεσα έξω όπως και πολύς κόσμος» ανέφερε και πρόσθεσε πως ούτε ανέμενε τόσο κυριαρχική την επιστροφή του με τη μεγάλη νίκη που κατήγαγε.
Ο ίδιος είπε ότι από την εποχή της δεκαετίας του ’70, που πήγε στην Αμερική, πολλά έχουν αλλάξει και είπε ότι το χαρακτηριστικό σήμερα είναι οι μεγάλες ανισότητες, που έχουν πια διευρυνθεί πολύ. «Και υπό αυτό το πρίσμα καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κόσμος στρέφεται σε ένα ηγέτη σαν τον Τραμπ» επισημαίνοντας και τα τεράστια λάθη που έκαναν οι Δημοκρατικοί που δεν μπόρεσαν να «πιάσουν» τις αλλαγές των καιρών.
Εξέφρασε την ανησυχία για τους συνεργάτες του Τραμπ όπως ο Ίλον Μασκ και που το πάνε παρεμβαίνοντας ακόμη και σε ξένα κράτη. «Γινόταν πάντα, αλλά όχι έτσι, με κάποια διακριτικότητα» είπε και προέβλεψε σύντομα έριδες στο τραμπικό στρατόπεδο λόγω της συμπεριφοράς του Μασκ κ.α.
Ο κ. Ανδρεόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του και για τα ελληνοτουρκικά, λόγω των σχέσεων με το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και για τη Συρία, όπου εκεί είπε ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι Αμερικάνοι βλέπουν θετικά ένα θύλακα κουρδικό που δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν.
Τέλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εκεχειρία στη Γάζα, λέγοντας πως είναι εύθραυστη και επεσήμανε ότι είναι περιοχή που δυστυχώς δεν μπορεί εύκολα να επανέλθει σε ειρηνικό καθεστώς.