Στο πλαίσιο της “αποστολής” που έχει αναλάβει η ομάδα, που αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορα επιστημονικά πεδία, συζητήθηκαν τα παραδείγματα πόλεων που έχουν ήδη υιοθετήσει “πράσινες” εφαρμογές και οι οποίες θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στην πόλη του Ηρακλείου.
Ο μηχανικός, εξειδικευμένος στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, Pierre-Yves Cohen, παρουσίασε, δίνοντας αρχικά τους ορισμούς για βασικές έννοιες αλλά και τους βασικούς πυλώνες εστίασης των πράσινων και κυκλικών πόλεων, που μάλιστα, όπως σημείωσε, μπορούν να στηριχθούν για την υλοποίησή τους σε συγκεκριμένα, διαθέσιμα, χρηματοδοτικά εργαλεία.
Αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν οι πέντε περιβαλλοντικές ενότητες, οι οποίες σχετίζονται με τον ορισμό των πράσινων και κυκλικών πόλεων, δηλαδή οι ενότητες στις οποίες οφείλει να εστιάσει και να βελτιώσει μία πόλη προκειμένου να χαρακτηριστεί πράσινη. Πρόκειται για την ποιότητα του αέρα και του νερού, την διατήρηση της αστικής βιοποικιλότητας, την οργάνωση και διαχείριση των απορριμμάτων με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και τέλος, την μείωση του αστικού θορύβου.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν τομείς και δραστηριότητες που μπορούν να προσαρμοστούν στο Ηράκλειο προκειμένου να γίνει πιο “πράσινη πόλη” (π.χ. αστικός σχεδιασμός, ΑΠΕ, κατασκευές, τουρισμός κ.α.).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παράθεση των παραδειγμάτων 8 ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες εφάρμοσαν πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς για να πετύχουν τους στόχους των πράσινων πόλεων (Goteborg, Copenhagen, Roubaix, Madrid, Barcelona, Ioannina, Chalki, Region of Macedonia, Berlin, Amsterdam) και, τέλος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι που είναι διαθέσιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πόλεις και περιφέρειες που αναπτύσσουν δράσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Στην συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 30 διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη του “Think Tank” για την πόλη του Ηρακλείου, οι οποίοι συνεισέφεραν είτε με σκέψεις στρατηγικού επιπέδου στο πώς θα εφαρμοστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στο Ηράκλειο, είτε με πρακτικά εργαλεία και μεθόδους τοπικού επιπέδου.
Επίσης επισήμαναν ορισμένες ανάγκες και ελλείψεις του Δήμου Ηρακλείου σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε πράσινους και ανοιχτούς χώρους, σε ΑΠΕ, σε σταθμούς φόρτωσης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αλλά και σε τομείς του Δήμου που χρήζουν ενίσχυσης και αξιοποίησης (π.χ. κοινωνικοπολιτιστικά δίκτυα, παραλιακό μέτωπο, τουρισμός).
Έλαβαν μέρος επίσης πολίτες, που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τους σύγχρονους όρους της “βιωσιμότητας”, της “πράσινης ανάπτυξης” και της “κυκλικής οικονομίας”, που στο εξωτερικό αποτελούν καθημερινή επιδίωξη και πρακτική.
Οι ιδέες που “έπεσαν στο τραπέζι” καταγράφηκαν και τίθενται προς περαιτέρω συζήτηση.
Οι συνεδριάσεις του Think Tank συνεχίζονται, σε μηνιαία βάση, και σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα δίνεται έμφαση σε εξειδικευμένα θέματα και προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου.