Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησε το πλοίο Sanco Swift για τις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκίνησε τον πλου προς το σημείο ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift της Exxon Mobil μαζί με το συνοδευτικό Alexander. Oι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών για εύρεση υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου εξελλίσονται με ταχύτητα καθώς πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε η σχετική NAVTEX.

Η πορεία του ερευνητικού πλοίου φαίνεται ξεκάθαρα στον ιστότοπο στο Marrine Traffic. Τα δυο πλοία βρίσκονται εν πλω νοτίως της Παλαιόχωρας Χανίων στο Λιβυκό, έχοντας αποπλεύσει από τους Καλούς Λιμένες με προορισμό τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο επενδυτικό σχήμα Exxon Mobil – HelleniQ Energy.

Όπως έγραψε η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το ερευνητικό σκάφος της εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS έχει ναυλωθεί από τον όμιλο Exxon Mobil για τις πρώτες σεισμικές στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης.

 

Πορεία SANCO SWIFT
Πορεία SANCO SWIFT

 

Σύμφωνα με την εν λόγω NAVTEX οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο Sanco Swift από σήμερα 08/11/2022 μέχρι νεωτέρας.

 

Η NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου προβλέπει ότι από 8 Νοεμβρίου 2022 δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και στη συνέχεια να αρχίσουν οι έρευνες για το φυσικό άεριο.

 

NAVTEX
NAVTEX

ΕΔΕΥΕΠ: Η Ελλάδα προχωρά με το πρόγραμμα εξερεύνησης για κοιτάσματα φυσικού αερίου – Πώς θα συνεχιστούν οι έρευνες

Ανακοίνωση για τις έρευνες για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου εξέδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Όπως αναφέρει, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιάγραμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.

Πώς θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες

 

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ επάνω στο ερευνητικό σκάφος. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές  αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων  στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σχολίασε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά την πρόοδο που σημειώνουμε, με βάση το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος με τον Πρωθυπουργό. Οι διεθνείς επενδυτές τόσο στις συμβατικές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Τον Αύγουστο καλωσορίσαμε την ExxonMobil ως νέο διαχειριστή στην Κρήτη και ο ρυθμός με τον οποίο προοδεύουμε είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean καθώς και η PGS — μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως.

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ καλωσόρισε την πρόοδο και ανέφερε ότι: «Σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική ασφάλεια. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο — όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια».

Την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, ενώ η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊο του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.

Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας. Η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στόχος μας είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

«Αιφνίδια κίνηση κατά της Τουρκίας» – Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Αιφνιδιασμός και αμηχανία επικρατεί προς το παρόν στον τουρκικό τύπο από τη δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για έρευνες φυσικού αερίου μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης.

Η είδηση μεταδίδεται ως επί το πλείστον ακόμη ειδησεογραφικά με μικρές εξαιρέσεις, από τα φιλο-κυβερνητικά μέσα, που μιλούν για κίνηση κατά της Τουρκίας και από τα αντιπολιτευόμενα, που τη θεωρούν μία εξέλιξη που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Τι γράφουν τα τουρκικά μέσα

Α Χαμπέρ: Αιφνίδια δήλωση από τον Μητσοτάκη! Κίνηση φυσικού αερίου κατά της Τουρκίας! Θα ξεκινήσουμε αμέσως.

Σοζτζού: Αξιοσημείωτη δήλωση Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. 

Την ώρα που η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, νέες αξιοσημείωτες δηλώσεις έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Τζουμχουριέτ: Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες

Χαλκ TV: Μητσοτάκης: Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες

Μπιργκιούν: Μητσοτάκης: Θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες

Τουρκιγέ: Μητσοτάκης: Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο στο Αιγαίο

 

Παράλληλα, στον τουρκικό τύπο σε επίπεδο πρωτοσέλιδων απασχόλησαν οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με την ελληνο-τουρκική ένταση.

Χουριέτ: Περίεργη ερώτηση στον πρέσβη των ΗΠΑ

Δημοσιογράφος του Αντ1 ρώτησε τον πρέσβη Τσούνη «Αν πολεμήσουμε με Τουρκία ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ;»

Ο πρέσβης απάντησε ότι πρέπει οι δύο χώρες να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διπλωματίας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς δεν θα ανακατευτούμε». 

 

Η Ελλάδα να μην φοβάται το διάλογο. 

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να μην φοβούνται το διάλογο με την Τουρκία.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα