Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Φυσικό αέριο: Τι πρέπει να περιμένουμε μετά τον «ελαφρύ» χειμώνα

Πρέπει να διαβάσετε

Σε επίπεδο που θυμίζει την περίοδο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και μαζί του η ενεργειακή κρίση βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου και σίγουρα χαμηλότερα από τα «κόκκινα» του Αυγούστου του 2022, όταν η τιμή έφτασε στα 300 ευρώ.

Με τη βοήθεια ενός ήπιου σε θερμοκρασίες χειμώνα και την ισχυρή παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από 20% από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που συνέβαλε στο να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τους πρώτους μήνες του έτους.

Πλέον ο στόχος για την πληρότητα των αποθηκών είναι να φτάσει το 90 μέσα στο επόμενο 8μηνο, με την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να τονίζουν το ενδεχόμενο ελλείψεων LNG, υπό τον φόβο η ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα να αποτελέσει εμπόδιο για την Ευρώπη.

Όπως έχει φανεί από την μέχρι τώρα πορεία της αγοράς, η ΕΕ δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων και για αυτό παράλληλα με τις εισαγωγές, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά, την ώρα που έχει αποφασίσει να δώσει στα κράτη μέλη της το δικαίωμα να εμποδίσουν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το να μπορούν να κάνουν προκράτηση των χώρων αποθήκευσης που χρειάζονται για τις αποστολές LNG.

Μειωμένη η κατανάλωση και στην Ελλάδα

Το «στοίχημα» της μείωσης στην κατανάλωση είναι ένα από τα βασικά του κρατικού σχεδιασμού, «επιβραβεύοντας» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που περιορίζουν την κατανάλωση τους, με μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις.

Το 2022, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 19,04%, ενώ το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023 η Ελλάδα πέτυχε ιστορικό χαμηλό οκταετίας σε σχέση με την κατανάλωση φυσικού αερίου, την ώρα, δε, που η ολική εξάρτηση από τη Ρωσία πλέον αποτελεί παρελθόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, που αναλύει το Green Tank.

Η Ελλάδα με συνολική κατανάλωση 32.9 TWh ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο μείωσης κατά 15%, όχι μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών που κατέγραψαν σημαντική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Αγωνία για τα αποθέματα

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποθεματικό είναι πολλοί και ρευστοί, γεγονός που δεν βοηθάει τους αναλυτές να προβούν σε ασφαλείς προβλέψεις.

Λίγες μέρες πριν «βγει» ο Απρίλιος, τα αποθέματα φυσικού αερίου βρέθηκαν κοντά στο επίπεδο του 2020 και προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η περσινή τακτική. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενδεχόμενο «μπλόκο» στις εξαγωγές LNG, ώστε να μην διευρυνθεί ένα πιθανό πρόβλημα αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική εικόνα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και συνιστούν να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα