Την περασμένη Παρασκευή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να διατηρήθηκαν σε σταθερό επίπεδο εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να μειώσει τη ζήτηση αυτό το δύσκολο χειμώνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια από το 2009, με βασικό σύμμαχο, εκτός των άλλων και τον σχετικά ήπιο καιρό.
Έτσι, στο TTF η τιμή την Παρασκευή έκλεισε στα 109,5 ευρώ/MWh, με το συμβόλαιο αναφοράς να σημειώνει μηνιαία πτώση σχεδόν 41%. Κάτι που έχει καταστήσει το καύσιμο και πάλι πιο οικονομικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ άλλες βιομηχανίες, όπως οι κατασκευαστές λιπασμάτων, έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνουν την παραγωγή τους.
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς η περίοδος ήπιου καιρού πιθανότατα θα τελειώσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Weather Co. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι η μείωση της ζήτησης είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα και μετά.
Για να περιορίσει την ενεργειακή κρίση που έχει κατακλύσει την οικονομία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι εργάζεται για ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, καθώς και έναν νέο δείκτη για τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο περιορισμός των τιμών θα κατέληγε αντ’ αυτού να ενισχύσει τη ζήτηση και να αναγκάσει τους πωλητές φυσικού αερίου να στείλουν προμήθειες σε χώρες που είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα.
«Οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής δεν λύνει ουσιαστικά τα θεμελιώδη προβλήματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική η αύξηση της ζήτησης ενώ η προσφορά δεν αυξάνεται», δήλωσε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor ASA στη Νορβηγία, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει απότομα από το υψηλότερο σημείο του Αυγούστου, αλλά παραμένουν πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή. Ο ήπιος καιρός, οι ισχυρές εισαγωγές LNG και τα σχεδόν πλήρη αποθέματα έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες. Όμως, οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε γρήγορα να εξαντλήσει τα αποθέματα και να αφήσει την Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στις περικοπές του ρωσικού αερίου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Centrica Plc άνοιξε ξανά τον μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βρετανίας μετά από μια πενταετή διακοπή για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αλλά οι χωρητικότητες θα παραμείνουν περιορισμένες προς το παρόν.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές διατηρήθηκαν υπό έλεγχο λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού. Οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου προβλέπεται να διαρκέσουν έως τα μέσα Νοεμβρίου με τις οικιακές θερμάστρες να είναι ακόμα κλειστές. Αυτό βοήθησε να διατηρηθούν τα αποθέματα πληρέστερα πέρα από το κανονικό, παρέχοντας ένα ρυθμιστικό περιθώριο για όταν ο καιρός γίνει πιο κρύος.
Ο ζεστός καιρός βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία σε περίπου 30% κάτω από τον αντίστοιχο εβδομαδιαίο μέσο όρο για τα έτη 2018 έως 2021. Η χώρα εξαρτιόταν ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο και η κυβέρνηση έσπευσε να αγοράσει από αλλού για να γεμίσει χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι τώρα είναι γεμάτοι κατά 98%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Νέα πτώση στην Ελλάδα
Σε καθοδική τροχιά εξακολουθεί να κινείται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σημειώνοντας μέσα σε τρεις μέρες πτώση κατά 51,86% ή περί τα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Έτσι, ενώ την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου η τιμή διαμορφώθηκε σε 193,83 ευρώ/MWh, την Πέμπτη υποχώρησε στα 167,28 ευρώ/MWh, την Παρασκευή στα 137,89 ευρώ/MWh και χθες Σάββατο μειώθηκε περαιτέρω στα 109,5 ευρώ/MWh (με την χαμηλότερη στα 89,90 ευρώ και την υψηλότερη στα 209,10 ευρώ/MWh).
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για χθες Σάββατο, κυριάρχησαν οι ΑΠΕ με 61,60% (64,12% μαζί με της Κρήτης), ακολούθησαν οι εισαγωγές με 13,34%, το φυσικό αέριο με 12,58%, ο λιγνίτης με 4,68% και τα υδροηλεκτρικά με 2,70%.