Στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν δύο μήνες υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης εν όψει και της έναρξης της περιόδου θέρμανσης.
Έτσι, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 8,8%, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας, παρά τις προειδοποιήσεις προ ημερών της Ρωσίας για δραστική μείωση φέτος των ροών προς την Ευρώπη.
Γερμανία, Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης σχεδιάζουν να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, να διασώσουν εταιρείες ενέργειας και να βάλουν φρένο στις τιμές, ώστε να ελαφρώσουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας άρχισε να βελτιώνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς άρχισε να διαμορφώνεται η πολιτική δράσης και να αυξάνονται οι ενδείξεις ανταπόκρισης στη ζήτηση λόγω των τιμών» ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα αναλυτές της Timera Energy.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι συζητήσεις επί των προτάσεων της Κομισιόν για τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης που πρέπει να αποδεχθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την άντληση 140 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας στις ώρες αιχμής. Επίσης, στο κλίμα αισιοδοξίας συντείνουν και οι αυξημένες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι κινήσεις Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας
Η απόφαση της Γερμανίας την περασμένη Παρασκευή να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο για έξι μήνες η θυγατρική της Rosneft στη χώρα για τη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού θεωρείται το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής της κυβέρνησης Σολτς να πάρει στα χέρια της μεγαλύτερο έλεγχο του ενεργειακού κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το Βερολίνο βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για την κρατικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων φυσικού αερίου της χώρας, περιλαμβανομένων των Uniper SE και VNG AG, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Στη Βρετανία η κυβέρνηση της Λιζ Τρας αναπτύσσει ένα σχέδιο που ίσως μειώσει στο ήμισυ το κόστος ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο ενός πακέτου στήριξης ύψους 40 δισ. λιρών, που οριστικοποιείται.
Η Γαλλία μελετά να βάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, κίνηση που θα στοιχίσει στο κράτος περί τα 16 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ.
Στο 86% η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών θα δοκιμαστεί στην Ευρώπη, καθώς ξεκινά η χειμερινή σεζόν και οι traders θα εστιάζουν στα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι πλήρεις σε ποσοστό περίπου 86%, υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με τη Gas Infrastructure Europe.
Αλλά, παρά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν επτά φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο αυτής της εποχής, δίνοντας ώθηση στον πληθωρισμό και φέρνοντας ευρωπαϊκές οικονομίες στο χείλος της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά εν όψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περί τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων.
Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 7,3%, στα 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ, το χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο σε ενδοημερήσια βάση από τις 25 Ιουλίου, ενώ στη Βρετανία η αγορά είναι κλειστή λόγω της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.